15. listopada 2014. - Seminar Malraux - Razvijanje odnosa s publikom u izvedbenim umjetnostima na primjerima francuske i hrvatske prakse

Ministarstvo kulture potaknulo je organizaciju Seminara Malraux na temu iskustava komuniciranja s publikom i njenog uključivanja u proces nastajanja izvedbenog djela, za što Francuska nudi brojne  primjere dobrog iskustva, a što je ujedno i jedan od strateških ciljeva Ministarstva kulture.

  
     Ovogodišnji Seminar Malraux će se održati 15. listopada od 9:00 h do 16:30 h u dvorani Janje Zagrebačkog kazališta mladih, pod nazivom Razvijanje odnosa s publikom u izvedbenim umjetnostima na primjerima francuske i hrvatske prakse kroz tri glavne sesije, prema programu u privitku. Ovo događanje će se već tradicionalno održati u mjesecu listopadu u organizaciji Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Ministarstva kulture i komunikacija Francuske Republike, Veleposlanstva Francuske Republike u Republici Hrvatskoj i Francuskog instituta u Zagrebu.
 
     Za razdoblje od 2014. do 2020. godine, Europska unija je odredila kao jedan od svojih strateških ciljeva razvoj publike (Audience development) što se prvenstveno očituje kroz smjernice programa Kreativna Europa budući da se radi o programu koji obuhvaća kulturni i kreativni sektor s ciljem dugoročnog razvoja publike za europska kulturna djela.
     Razvoj publike strateški je, dinamički i interaktivni proces koji zahtjeva puno uključivanje institucija, pojedinca i zajednice. Radi se o dugotrajnom procesu privlačenja i uključivanja, ali i zadržavanja nove publike kroz dinamične i održive aktivnosti.
     Svoja iskustva s hrvatskim profesionalcima u kulturi će podijeliti Frédéric Moreau iz Uprave za izvedbene umjetnosti francuskog Ministarstva kulture i komunikacija, direktor Scène nationale du Phénix à Valenciennes Romaric Daurier, voditelj u Centre Chorégraphique National de Tours Rostan Chentouf. S hrvatske strane, o  izazovima s kojima se susreću umjetničke organizacije u Hrvatskoj govorit će Iris Pavić- Tumpa, ravnateljica Kazališta lutaka Zadar, intendantica Hrvatskog narodnog kazališta Zagreb Dubravka Vrgoč, umjetnička direktorica plesnog centra „Tala“ Tamara Curić. Seminar će moderirati  Ines Vanjak iz Zaklade Kultura Nova.
 
    Osiguran je simultani prijevod s francuskog i hrvatskog jezika. Sudjelovanje je besplatno a broj mjesta ograničen, pa je potrebno prethodno se najaviti na mail anjamamic@min-kulture.hr
 
    Seminar Malraux je program Ministarstva kulture i komunikacija Francuske Republike koji se već četvrti put održava u Republici Hrvatskoj. Prvi put je održan 5. i 6. listopada 2000. godine na temu Film, s naglaskom na financiranje, zakonodavstvo i zaštitu filmske baštine. Svoje drugo izdanje seminar Malraux je imao u listopadu 2007. godine kada je održan na temu Muzeji kroz dvije radionice: „Muzeji i turizam“ te „Muzeji i mladi“. Potom je seminar organiziran 7. listopada 2009. godine na temu Festivali, kroz tri glavne tematske odrednice: „Marketing i organizacija festivala“, „Partnerstva u okviru festivala“ i „Utjecaj festivala na lokalnu sredinu“.
  
>>> Program