Međunarodna radionica arhitekture fortifikacija - okvirni program 2008.

Ministarstvo kulture RH već sedmu godinu zaredom u sklopu zadatka „Stručna i znanstvena istraživanja i izrada koncepcije primjerene uporabe austrougarskih fortifikacija“ organizira Međunarodnu radionicu arhitekture fortifikacija. Radionica je prije svega namijenjena studentima arhitekture, no tijekom godina zanimanje za sudjelovanje u aktivnostima Radionice pokazali su studenti i drugih stručnih usmjerenja, npr. krajobrazne arhitekture, građevine i geografije, te članovi udruga iz zemlje i inozemstva čiji su programi usmjereni na proučavanje i brigu o fortifikacijama.
 
Program radionice
 
- Provode se razni studijski i analitički zadaci čija je svrha identifikacija, valorizacija, obnova i prezentacija, što podrazumijeva i pronalaženje prikladnih funkcija za utvrde koje su danas većinom zapuštene, izložene devastaciji i bezobzirnoj pljački.
- Stručne i edukacijske aktivnosti Radionice usmjeravaju se na područja/objekte za koja postoji interes potencijalnih investitora, kako bi se ubrzao postupak izdavanja potrebnih dozvola. Program uključuje i tematska predavanja predavača iz zemlje i inozemstva kojima, osim sudionika Radionice, mogu prisustvovati i drugi zainteresirani.
 
Ove godine Radionica će se održati od 13. do 22. rujna. U njoj će sudjelovati studenti i stručnjaci iz Hrvatske, Poljske, Ukrajine i BiH. Aktivnosti Radionice odvijat će se na dvije lokacije, a predmet istraživanja i obrade su utvrde na Velikom Brijunu, te fort Verudela u Puli. Rezultati desetodnevnoga rada prezentirat će se 22. rujna 2008. predstavnicima gradskih, općinskih i županijskih vlasti i stručnih službi, te ostalim zainteresiranim.
 
Ovogodišnja Radionica i događanja oko nje biti će svojevrstan doprinos Danima europske baštine koji se u Hrvatskoj obilježavaju upravo u to vrijeme.    
 
 
Otok Veli Brijun
 
1.Opisna inventarizacija (evidencija povijesnoga inventara). Pri inventarizaciji prioritet imaju baterija Giacone, fort Tegetthoff, i eventualno fort Peneda, a pri valorizaciji grupa Peneda.
 
2. Prijedlog uređenja fortifikacijskoga krajolika na poluotoku Peneda.
 
3. Arhitektonsko snimanje baterije Giacone, te kreativne ideje njezine prezentacije
 
Pula – fort Verudela
 
3. Evidencija tehničkoga stanja fortu Verudela, utvrđivanje mjesta destrukcija i izrada podloge za troškovnik sanacijskih radova, te sondažni radovi i izrada prijedloga sanacijskih radova na kruništu utvrde (praktične vježbe za studente i vježbenike konzervatore).
Alternativa: sanacija i prijedlog uređenja desnoga kaponira.
 
4. Idejni projekti uređenja kruništa forta, s detaljnijim rješenjem pokrova središnjega akvarija kao i samoga akvarija.
 
Vrijeme održavanja 13 -22. rujna 2008.

 

 

Sudionici i raspored predavanja PDF