Zavičajni totemi i predstava Anica i Danica u Voćinu (21. siječnja 2016.)

     Ruksak (pun) kulture posjetio je Virovitičko-podravsku županiju u Ćeralijama i Voćinu s programima Zavičajni totemi Umjetničke organizacije LOFT, a u realizaciji akademske lutkarice Morane Dolenc i kazališne i likovne umjetnice multimedije Krune Tarle te s predstavom Anica i Danica Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku.
 
     Zavičajni totemi program je koji se izvodi s djecom od 3. do 8. razreda osnovne škole, a provodi se u različitim hrvatskim regijama prilagođavajući se specifičnoj kulturnoj, geografskoj i povijesnoj autentičnosti. Cilj programa je usporediti i izložiti sličnosti i razlike pojedinih zavičaja te u konačnici izložiti zavičajno bogatstvo i raznolikost. U sklopu programa djeca su izrađivala vlastite ili zajedničke ćeralijske toteme. Sam naziv "totem" potječe iz indijanskih plemena što u prijevodu znači rod. Totem čini poveznica lutke i likovnog rada čija svrha može biti višenamjenska – izložbena ili izvedbena.  
     Zavičajni totemi ostaju trajni elementi dekoracije škole, a djeca se pri izradi totema koriste likovnim tehnikama koje objedinjuju oslikavanje i kiparske vještine. Zajednički rad na izradi totema potiče razvoj suradnje. U izradi Ćeralijskih totema sudjelovalo je 37 djece.
     Na programu su sudjelovale učiteljice Irena Lacković Tomić, Biljana Jelenčić te asistentica u nastavi Marija Kristić.
 
     Dok su djeca u Ćeralijama izrađivala toteme, djeci u OŠ Voćin izvedena je predstava Anica i Danica Dječjeg kazališta Branko Mihaljević u Osijeku. Anica i Danica predstava je praizvedena 24. rujna 1999. godine u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku.
     U ovoj veseloj i poučnoj priči 180 učenika pratilo je zanimljive doživljaje sestara blizanki Anice i Danice koje su potpuno jednake izgledom, ali sasvim različite naravi. Glumica Aleksandra Colnarić oduševila je djecu svojom izvedbom.
     Nakon predstave, koja je izvedena u sportskoj dvorani OŠ Voćin glumci i lutkari Dječjeg kazališta Branko Mihaljević, glumci i lutkari Edi Ćelić i Areta Ćurković održali su lutkarsku radionicu u kojoj se 25 učenika upoznalo s vrstama lutaka i jednostavnim mogućnostima njihove animacije te se i sami okušali u izvedbi.
     Na programu su sudjelovali učitelji Simon Filić, Stjepan Filić, učiteljice Ines Gužvić, Klara Perić, Božica Vujić te knjižničarka Ljerka Medved.