Djeca susreću umjetnost i Ronilac bisera u Petrinji i Gori (26. siječnja 2016.)

     Ruksak (pun) kulture ovog je tjedna drugi put posjetio Sisačko-moslavačku županiju gdje je programe vidjelo ukupno 450 djece vrtićke i školske dobi.

     U Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića održan je program Udruge Djeca susreću umjetnost Sedmi kontinent, a u Područnoj školi Nebojan matične Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića  izvedena je kazališna predstava Ronilac bisera Narodnog sveučilišta Dubrava i Umjetničke organizacije LOFT. 

     Za 220 učenika OŠ Dragutina Tadijanovića prikazan je dokumentarno animirani film Usvajanje odobreno. Program je koncipiran tako da su uz projekcije filma organizirane tematske radionice i analize filma u suradnji sa stručnim suradnicima iz područja medijske kulture.
     Film Usvajanje odobreno višestruko je nagrađivan (Animafest 2013. - Grand Prix i Nagrada publike, Annecy 2013. - Nagrada publike i Nagrada UNICEF-a za promicanje dječjih prava). Riječ je o autobiografskoj priči južnokorejskog animatora Junga, jednog od 200 tisuća djece posvojene nakon Korejskog rata. Junga, kojemu je sada 47 godina, policija je pronašla na ulicama Seula kada je imao 5 godina, nakon čega ga je usvojila belgijska obitelj. Nakon mnogo godina odlučio se vratiti u Seul kako bi još jednom udahnuo zrak svoje zemlje i pokušao pronaći biološku majku. Pratimo njegovo putovanje pomirenja sa svojim korijenima koje ga tjera da se ponovno, u animaciji, prisjeti djeteta kakvo je nekada bio.
     Odabrani filmovi u programu Udruge promiču temeljne društvene vrijednosti, progovaraju kroz likove koji utječu na samorazvoj djece, a u isto vrijeme prikazuju stvaran život te informiraju djecu o tome da svoje probleme ne moraju uvijek rješavati samostalno.
     Na projekciji filma i radionici sudjelovali su ravnateljica Škole Ruža Novaković, učitelji Višnja Čaušević, Milena Lovrić, Zoran Krnjaić, Zvonko Drinčić, Krunoslav Vranić, Snježana Ljubojević, Andreja Žitković, Anica Ivančan, Marijeta Rimay, Ivan Jajčević, Ruža Lovrić, Ljubica Massari, Stjepan Pejaković te vjeroučiteljica sestra Vesna Lagetar.
  
     U Područnoj školi Nebojan koju pohađa 18 učenika od 1. do 4. razreda izvedena je predstava Ronilac bisera. U lutkarskoj predstavi igraju glumice i lutkarice Morana Dolenc i Sanja Milardović. Sadržaj predstave inspiriran je istoimenom slikovnicom Ludwiga Bauera, a govori o roniocu Žicu, posljednjem roniocu bisera na našem moru. Žic nam priča priču o baki Luciji, djedu Šimunu, njihovoj kćerki Brnistri i životu na malom Velikom Otoku.
     Cilj predstave je približiti lutkarsku izvedbu djeci te ih poučiti običajima i načinu života uz more u prošlosti. Na predstavu u područnu školu došlo je 33 učenika od 1. do 4. razreda matične škole I. G. Kovačić iz Gore. Nakon predstave održana je radionica izrade papirnatih lutaka za učenike PŠ Nebojan koju je vodila Amadea Bašić. Predstavu su pratile ravnateljica matične škole Valentina Vujnović te učiteljice Maja Kovačević i Zrinka Mandić.
     Ovaj kulturni događaj medijski je popratio petrinjski radio i portal53 http://www.portal53.hr/kultura/104-kultura/25829-ruksak-pun-kulture.html
http://www.ps-portal.eu/regional/lutkarska-predstava-u-nebojanu-ronilac-bisera-iz-programa-ruksak-pun-kulture/