Predstava Moja obitelj i jedan jež i radionica Usna harmonika i korijeni suvremene glazbe u Đulovcu (9. veljače 2016.)

     Ruksak (pun) kulture gostovao je 9. veljače 2016. godine u Đulovcu s kazališnom predstavom Moja obitelj i jedan jež kazališta Smješko i glazbenom radionicom Usna harmonika i korijeni suvremene glazbe udruge DELTA. Matična škola u Đulovcu u svom sastavu ima područnu osmorazrednu školu u Velikim Bastajima i područnu školu u Donjoj Vrijeski koja ima jedan kombinirani odjel od 1. do 4. razreda.
 
     Predstavu Moja obitelj i jedan jež kazališta Smješko pogledalo je 132 učenika od 1. do 8. razreda PŠ Veliki Bastaji i 16 učenika od 1. do 4. razreda PŠ Donja Vrijeska. Predstavu koja govori o posvajanju i koja se bavi procesom kroz koje dijete prolazi u udomiteljskoj obitelji izveli su glumci Jelena Hadži – Manev, Lada Bonacci i Danijel Radečić. Cilj predstave je senzibilizirati publiku na temu posvojenja i udomiteljstva te naučiti djecu i mlade kako se svojih različitosti ne treba sramiti, nego ih treba prigrliti i podržati.
     Nakon izvedbe predstave održan je razgovor na temu posvojenja s 54 učenika od 5. do 8. razreda koji je vodila dramska pedagoginja Marija Šorša.
 
     U OŠ Đulovac paralelno se odvijala radionica udruge DELTA u izvedbi Tomislava Golubana i Nebojše Puhina pod nazivom Usna harmonika i korijeni suvremene glazbe za 160 učenika. U prvom dijelu glazbene radionice Usna harmonika i korijeni suvremene glazbe, Tomislav Goluban objasnio je društveni, povijesni i kulturni kontekst nastajanja glazbe. Uz demonstraciju i sviranje usne harmonike teorijski je izložio pojam ritma i improvizacije, a kroz razvoj suvremene glazbe proveo je učenike u pratnji gitarista Nebojše Puhina.
     Učenici su naučili kako je nastao glazbeni oblik blues na američkom jugu, a glazbenik Tomislav Goluban proveo ih je kroz razvoj tog glazbenog oblika, od gospela i delta bluesa, kroz jazz glazbu sve do rock'n'rolla. Uz sviranje na usnoj harmonici definirao je pojam instrumenta usne harmonike, glavne vrste usnih harmonika i gitara, poučio o načinima dobivanja tonova, upotrebi usne harmonike u grupnom muziciranju, upotrebi pojačala i mikrofona.

     Na programima su sudjelovali nastavnici Oliver Sakač, Mirjana Jakčin, Anđelina Papac , Sani Filipin Jedvaj, Đurđica Lučić, Željka Kollert, Goran Jakić, Sanja Rusmir, Marija Bahnik, knjižničarka Vlatka Tokić, psihologinja Aleksandra Ranilović, voditelj Područne škole Veliki Bastaji Cvitko Lučić i ravnateljica OŠ Đulovac Zlatica Kovačić.   
 
 Pismo zahvale .pdf