Ruksak (pun) kulture stigao s tri programa u Ravnu Goru (18. veljače 2016.)

   Za učenike 5. i 6. razreda Arheološki muzej priredio je radionicu Arheoloških susreta – pišemo i čitamo hijeroglife, program namijenjen popularizacije arheologije. Učenici su kroz PP prezentaciju bili upoznati s postavom Arheološkog muzeja u Zagrebu, nakon koje je slijedila radionica pisanja i čitanja hijeroglifa. Za kraj je organizirano malo natjecanje u čitanju hijeroglifa u kojem su pobijedili učenici 5. razreda.
     Radionicu je vodila Nina Gostinski (Arheološki muzej) na kojoj je sudjelovalo 33 učenika 5. i 6. razreda i učiteljice Ana Majnarić Radošević (vjeronauk), Marina Crnić (povijest) i Branka Padavić (matematika).

     Udruga ViBRa je  za 23 učenika 7. i 8. razreda izvela radionicu Beat Busters – radionica ritma koju je vodio glazbenik Valent Samardžija. Radionica je započela podjelom i prilagodbom udaraljki, zvečaka, lonaca, kanti, kutija i svega drugoga što se može naći u blizini, a proizvodi zvuk.  Za svaku tematsku cjelinu odabran je jedan ritam, koji spada u suvremenu produkciju glazbe kao što su  plesni ritmovi od techna, drum and bassa do salse i reggea. Nakon uvoda koji obuhvaća nastanak odabranog ritma i video-zapis plesa, predstavlja se „analogni sekvencer“, ploča koja prikazuje poziciju udaraca u odnosu na vrijeme unutar takta.

     Muziciranje je započelo odmah i u istom trenutku postalo zabavno i uzbudljivo. Posebno je zanimljivo bilo učenicima iz školskog banda FLASH (Jakov Hlača, Luka Mikuličić, Antonio Kezele i Matija Ožanić), a vrlo je aktivna na radionici bila i učiteljica glazbenog odgoja Žaklina Majetić.

     U dječjem vrtiću koji se nalazi u sklopu škole za petnaestoro vrtićaraca održana je likovno-grafička radionica Životinje moga kraja, kao dio programa umjetničkih akademija na kojima sudjeluju studenti pod vodstvom mentora. Voditeljica radionice bila je Letricija Linardić, profesorica  na Odsjeku za likovne umjetnosti, Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, na Katedri za grafiku.
     Na programu su sudjelovale asistentica Nina Licul, studentice  Ivana Hrvatin, Sara Turković i Maja Birkić.

     Cilj je radionice upoznavanje djece sa životinjama njihova kraja i edukacija odgojitelja  u području grafike za daljnju implementaciju u vrtiću. Uz pomoć ranije pripremljenih matrica od polistirena, ručno izrađenih pečata s različitim teksturama i dijelovima životinja, otiskivanjem i udubljivanjem štapićem, izrađuju se matrice. Djeca uz pomoć studenata umaču pečate u grafičku boju, tiskaju na papir, ucrtavaju u polistiren štapićem linije.
     Djeca su likovnim motivima životinja njihova kraja bila potaknuta na razmišljanje o raznolikosti vrsta koje tu obitavaju, upoznala su  se  s različitim oblicima (ravno, oblo, veliko, malo), teksturama (krzno, bodlje, perje)  karakterom životinja (brz, spor) i vrstom kretanja (leti, trči, skače).

     Uz voditelje i djecu radionici su prisustvovale i odgojiteljice Snježana Janeš i Martina Grgurić.
     U listopadu ove godine OŠ Branimira Markovića proslavit će 230. obljetnicu postojanja. Čestitamo unaprijed!