Ruksak (pun) kulture posjetio je Petrinju s dva umjetnička programa, glazbenim i kazališnim (25. siječnja 2016.)

    Dječji vrtić Petrinjčica, kojeg čine jedan matični i tri područna objekta, dobio je ime prema rijeci Petrinjčici koja teče Petrinjom i izvire na Zrinskoj gori. Matični vrtić zove se Izvor, dok se područni objekti zovu Slap, Kapljica i Duga. Za polaznike Dječjeg vrtića Petrinjčica Kazališna družina Pinklec izvela je predstavu A tko si ti? U u Pučkom otvorenom učilištu Hrvatski dom u Petrinji predstavu je vidjelo za 120 vrtićke djece.  
     Kazališna predstava A tko si ti? nastala je prema motivima bajke Neposlušno mače Bjeliševa, koju je dramatizirao Romano Bogdan. Priča je to o likovima koji se međusobno prepoznaju. U tom prepoznavanju oni su po nečemu isti, a po nečemu različiti. Prepoznavanje je osmišljeno kroz scensku igru lutaka i glumaca, koji uvijek iznova postaju netko drugi, igrajući se formom, glasovima, jezikom i tijelom. Na radionici igraonici nakon predstave sudjelovalo je 16 djece iz grupe Loptica PDV Slap, a na kojoj su djeca reinterpretirala životinje i stvari koje su upoznale u predstavi.
     Na programima su sudjelovale ravnateljica DV Petrinjčica Nataša Vidović, odgajateljica Maja Latin i pedagoginja Višnja Vukša.
 
     U isto je vrijeme u OŠ Jabukovac održan  glazbeni program pod nazivom Usna harmonika i korijeni suvremene glazbe,  
 

Udruga DELTA na delti Kupe
OŠ Jabukovac, 25. siječnja 2016.

 
     Dok se u Pučkom otvorenom učilištu Hrvatski dom odvijala predstava za djecu DV Petrinjčica, drugi dio Ruksaka bio je u malom mjestu blizu Petrinje, Jabukovac. OŠ Jabukovac polaze samo 79 učenika od 1. do 8. razreda. Za učenike te škole izveden je program Udruge DELTA Usna harmonika i korijeni suvremene glazbe.
     U prvom dijelu radionice glazbenik Tomislav Goluban objasnio je društveni, povijesni i kulturni kontekst nastanka suvremene glazbe. Uz demonstraciju i sviranje usne harmonike teorijski je izložio pojam ritma i improvizacije, a kroz razvoj suvremene glazbe proveo je učenike u pratnji gitarista Tomislava Novaka. Učenici su doznali kako je nastao blues na američkom jugu, od gospela i delta bluesa, kroz jazz glazbu sve do rock’n’rolla. Uz sviranje na usnoj harmonici Tomislav Goluban definirao je pojam instrumenta usne harmonike, upoznao učenike s vrstama usnih harmonika i gitara, koji su načini dobivanja tonova, kako je izgledala povijest nastanka i razvoja tehnike sviranja, koja je upotreba usne harmonike u grupnom muziciranju, upotreba pojačala, mikrofona i ostalih pomagala te svirao učenicima poznate teme.
     U završnom dijelu radionice proveden je kratak kviz kojim su učenici provjerili novostečeno znanje i osvojili primjerak minijaturne usne harmonike.
     Radionici su prisustvovali svi učitelji škole i ravnateljica Marina Demetrović.