Beat Bustersi u Koprivnici (28. siječnja 2016.)

   Dok je Tigar Teatar u Hlebinama izvodio predstavu Čarobnjak, u Obrtničkoj školi u Koprivnici svoj je program održavala udruga ViBRa na čelu s glazbenikom Valentom Samardžijom koji je održao radionicu ritma Beat Busters.

     Tijekom radionice učenici su testirali izvedbene potencijale raznih predmeta, od kutija do lonaca. Osim razvijanja ritmičkih vještina, tijekom radionice nastoji se stvoriti osjećaj pripadnosti grupi što je duboko ukorijenjena ljudska potreba.
     Uz kreativnost, polaznici zadovoljavaju svoje emocionalne, kognitivne i društvene potrebe. Pristup u radu radionice vrlo je jednostavan, oslobođen odgovornosti, krivnje, osjećaja srama ili prisile, a počinje igrom udaraljkama, raznim priručnim i dostupnim predmetima, kojima sudionici radionice proizvode zvukove nastojeći što bolje svojim udjelom postati koristan dio skladne cjeline.
     Ritam potiče aktivnost mišića, poboljšava motoričke sposobnosti i koordinaciju. Radionica je učinkovita i u poticanju govora jer se koristi ritmično izgovaranje kratkih slogova, a time i neverbalne komunikacije. Glazba je učinkovito sredstvo usmjeravanja pozornosti i poticanja improvizacije koja proizlazi iz kreativnosti, a posebno je značajna kod mladih koji su, okruženi obiljem gotovih proizvoda, izgubili moć kreativnog izražavanja. Glazba može umiriti anksioznost, važan je alat pri učenju i pamćenju.

     Na radionici je sudjelovalo 37 učenika od 1. do 4. razreda srednje škole te socijalni pedagog Bruno Antolić, psihologinja Paula Kuharić te profesorica hrvatskog Melita Golubić.