Dvije radionice i predstava Pinokio u Gvozdu (20. siječnja 2016.)

     Ruksak (pun) kulture posjetio je Sisačko-moslavačku županiju s dvije radionice i predstavom Pinokio, koju je učenicima OŠ Gvozd i DV pri OŠ Gvozd izveo Plesni atelijer Naiva.
 
     U sportskoj dvorani OŠ Gvozd održana je plesno-igrana predstava Pinokio Plesnog atelijera Naiva namijenjena djeci u dobi od 5 do 11 godina. Plesno-igranu predstavu prema knjizi Carla Collodija Pinokio izveli su  Ivana Miletić Piškor, Maja Kovač, Petar Banda, Zvonimir Kvesić uz tehničku podršku tehničara Domagoja Klasića. Pinokio je drveni lutak koji ima osobine koje ga čine tipičnim djetetom, koje nema znanja o svijetu oko sebe i uporan je u ponavljanju svojih pogrešaka. „Nemojte lagati da vam ne naraste nos“ pouka je priče o Pinokiju, zaključila su djeca iz Gvozda pogledavši predstavu, njih ukupno 83.
 
     Nakon predstave održane su dvije radionice. Plesni atelje Naiva održao je radionicu plesa s 23 djece vrtićkog uzrasta, a na radionici udruge Blaberon koju je vodila Marija Ott Franulić pod nazivom Planina tri pećine, autora Per Olov Enquista sudjelovalo je 18 učenika. Švedski romanopisac, dramatičar i novinar Per Olov Enquist rođen je 1934., a međunarodnu je slavu stekao prozom u dokumentarnom stilu i sposobnošću oblikovanja povijesnih činjenica u izvanredne romane. Planina tri pećine, objavljena 2003. godine i jedini je Enquistov roman za djecu. Djevojčicu Minu jedne je noći jedan krokodil ugrizao za stražnjicu. Mina se potužila tati, mački Mici i rođaku Matsu, no nitko joj nije povjerovao niti joj je želio pomoći. Naposljetku se djevojčica obratila svom djedu koji je bio najpametniji i najmudriji u cijeloj obitelji. I upravo taj djed, po mnogočemu sličniji djeci nego mami, tati i odraslima općenito, dobro je razumio ozbiljnost situacije u kojoj se Mina našla te je smatrao da treba nešto poduzeti. Zaključio je da Mina treba učiniti nešto hrabro i opasno kako bi se oslobodila straha od krokodila. I tako je djed poveo četvero djece i jednog psa u pustolovinu. 
     Slijedile su i važne pouke: da se uvijek trebaju držati zajedno, da se za svoje stajalište trebaju izboriti argumentima, a ne plačem niti svađanjem, te da čovjek može izdržati više nego što misli. Da, upravo tako, teški trenuci nas ojačaju, jednom kad ih preživimo. Ovaj uzbudljiv i napeti roman pisan je dječjim riječima i pun duhovitosti. Voditeljica radionice Marija Ott Franulić, čitala je djeci dio ovog dječjeg romana ne otkrivajući im kraj. Djeca su nakon poslušane priče samostalno osmislila kraj romana i prezentirala ga cijelom razredu, a nakon zvona su mogla pronaći svoj primjerak knjige u školskoj knjižnici.

     Na programima su sudjelovali voditelj i odgajatelj Ivica Rajković i odgajateljica Tanja Jajčević, ravnateljica OŠ Gvozd Barbara Ljubišić, učiteljice Sanja Kovačić, Ljiljana Škara, Viktorija Ljubešić, Mirjana Šeović, Tatjana Kovačević te pomoćnice u nastavi Maja Radman i Ivica Stanić.