Udruga DELTA na delti Kupe (25. siječnja 2016.)

   Dok se u kulturnom domu Petrinja odvijala predstava za djecu vrtića Petrinjčica, drugi dio tima Ruksaka bio je u malenom mjestu blizu Petrinje, Jabukovac. Tamo se smjestila OŠ Jabukovac koja ima svega 79 učenika od 1. do 8. razreda. Učenicima te škole upriličen je program Udruge DELTA Usna harmonika i korijeni suvremene glazbe.

     Udrugu su ponovno predstavljala dva Tomislava, Goluban i Novak. U prvom dijelu radionice Tomislav Goluban objasnio je društveni, povijesni i kulturni kontekst nastanka suvremene glazbe. Uz demonstraciju i sviranje usne harmonike teorijski je izložio pojam ritma i improvizacije, a kroz razvoj suvremene glazbe proveo je učenike u pratnji gitarista Tomislava Novaka.
     Učenici su doznali kako je nastao blues na američkom jugu, a glazbenik Tomislav Goluban proveo ih je kroz razvoj tog glazbenog oblika, od gospela i delta bluesa, kroz jazz glazbu sve do rock’n’rolla. Uz sviranje na usnoj harmonici definirao je pojam instrumenta usne harmonike, upoznao učenika s glavnim vrstama usnih harmonika i gitara, koji su načini dobivanja tonova, kako je izgledala povijest nastanka i razvoja tehnike sviranja, koja je upotreba usne harmonike u grupnom muziciranju, upotreba pojačala, mikrofona i ostalih pomagala te svirao učenicima poznate teme.

     U završnom dijelu proveden je kratak kviz kojim su učenici provjerili novostečeno znanje i osvojili primjerak minijaturne usne harmonike.
     Radionici su prisustvovali svi učitelji škole na čelu sa ravnateljicom Marinom Demetrović.