Ruksak (pun) kulture posjetio Koprivničko – križevačku županiju u Novigradu Podravskom i Koprivničkim bregima (4. veljače 2016.)

   U Novigradu Podravskom održana je predstava Preko grma, preko trna… Teatra Tirena koju je pratilo 74 učenika Osnovne škole „Prof. Blaž Mađer“.

     Preko grma, preko trna… predstava je o čudnovatim bićima koja se pojavljuju u hrvatskim narodnim predajama. Vila tinejdžerica oglušuje se na roditeljske zabrane i prelazi šumsku granicu, kako bi upoznala nekoga tko je drugačiji od nje, no izvan šume vrebaju razne opasnosti, pogotovo kada padne mrak. Vila putem susreće razna bića. Neka joj pomažu, neka odmažu, a neka ju čak žele i pojesti! Otkriva kako uloviti moru, koja te muči u snu, koja je slabost coprnica, koliko očiju ima Pasoglavac, tko se bori protiv štriga, kako dokrajčiti Kudlaka, kakve veze fritule imaju s Masmalićima, kako se može zauzdati orka i kako spriječiti urečljivca da te urekne.

     Generacije i generacije djece odrastaju uz Hogwarts, Narniju i Međuzemlje, ne znajući da su se i u Hrvatskoj usmenom predajom prenosile priče o raznim mističnim bićima, koja nastanjuju proplanke, šume, gorja, planine i otoke. Dio priča, mitova i legendi koji su se prenosili s koljena na koljeno je zapisan, a dio polako nestaje. Kroz ovu predstavu djeca se upoznaju s hrvatskom kulturnom baštinom.
   
     Nakon predstave učenici su se podijelili u dvije grupe i održane su radionice koje su vodile Nina Horvat i Maja Sviben, a u kojima je kroz priču uslijedio nastavak rada na kulturnoj baštini zavičaja.
     U predstavi su glumili Ivan Bošnjak i Petra Težak. 
     Na programu su sudjelovali učitelji  Željka Berta, Ivana Ferčec, Meti Đurić, Blaženka Radmilović, Petar Picer, Dijana Bagarić i ravnateljica Lidija Peroš.
 
     U isto vrijeme se u nekoliko kilometara udaljenim Koprivničkim Bregima održao program Zavičajni totemi umjetničke organizacije LOFT , u realizaciji akademske lutkarice francuske škole Morane Dolenc i kazališne i likovne umjetnice multimedije Krune Tarle.

     Zavičajni totemi program je koji se izvodi s djecom od 3. do 8. razreda osnovne škole, a provodi se u različitim hrvatskim regijama prilagođavajući se specifičnoj kulturnoj, geografskoj i povijesnoj autentičnosti.
     Cilj programa je usporediti i izložiti sličnosti i razlike pojedinih zavičaja te u konačnici izložiti zavičajno bogatstvo i raznolikost. U sklopu programa djeca su izrađivala vlastite ili zajedničke toteme. Sam naziv "totem" potječe iz indijanskih plemena što u prijevodu znači rod. Totem čini poveznica lutke i likovnog rada čija svrha može biti višenamjenska – izložbena ili izvedbena. 
     
     Nastali zavičajni totemi ostaju trajni elementi dekoracije škole, a djeca se pri izradi totema koriste likovnim tehnikama koje objedinjuju oslikavanje i kiparske vještine. Zajednički rad na izradi totema potiče razvoj međusobne suradnje.
     U radionici je napravljeno 6 totema koje je izrađivalo 25 djece 5. razreda.  Na programu je sudjelovala ravnateljica Karolina Vidović, knjižničarka Helena Marić i Ivana Devčić Rakijašić (likovni odgoj).