Dani europske baštine 2017.

DANI EUROPSKE BAŠTINE 2017. U HRVATSKOJ
TEMA: BAŠTINA I PRIRODA – KRAJOLIK MOGUĆNOSTI


Foto: Gordana Jerabek

Ovogodišnja manifestacija Dana europske baštine u Hrvatskoj tradicionalno će se održati u drugoj polovici rujna i početkom listopada 2017. godine.
Zajedničku temu Dana europske baštine u 2017. godini Baština i priroda: krajolik mogućnosti prihvatila je većina zemalja Vijeća Europe.

Temom se želi naglasiti povezanost čovjeka s prirodom te potreba za istraživanjem njezinih raznolikosti i kulturnih vrijednosti s ciljem očuvanja prirode, baštine i krajolika za buduće generacije.
Vijeće Europe i Europska komisija pripremili su dva dokumenta u kojima je tema dodatno razrađena s ponuđenim primjerima koji mogu poslužiti u izradi programa ovogodišnjih Dana europske baštine.       

 (pdf)      (pdf)Dani europske baštine u Hrvatskoj 2017. godine obilježavaju se u organizaciji Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture RH tradicionalno tijekom rujna i listopada. Ovogodišnja tema je: Baština i priroda – krajolik mogućnosti.  

Svečano otvorenje središnje izložbe Pustinja Blaca – kulturni krajolik bit će 20. rujna 2017. godine u 19:00 sati, u Gliptoteci HAZU, u Zagrebu. Ovom izložbom želi se predstaviti nekadašnji svećenički eremitorij Pustinje Blaca kojim se danas u suvremenim okolnostima, baš kao nekad, upravlja s visokom sviješću o nužnoj povezanosti čovjeka s prirodom.

Budući da je ovogodišnja zajednička tema većine zemalja Vijeća Europe Baština i priroda: krajolik mogućnosti, upravo se stoga ovom izložbom otvaraju Dani europske baštine u Hrvatskoj. Temom se želi istaknuti potreba istraživanja raznolikosti i kulturnih vrijednosti s ciljem očuvanja prirode, baštine i krajolika za buduće naraštaje. Svojom sadržajnom i oblikovnom sveobuhvatnošću ona ujedno predstavlja prikladan uvod u Europsku godinu kulturne baštine, čijim će mnogobrojnim i raznovrsnim manifestacijama biti obilježena cijela 2018.

U brojnim naseljima diljem Hrvatske, od Vukovara do Konavala, organizirane su izložbe, stručna predavanja, prezentacije, radionice, obilasci i drugi sadržaji kojima se želi prizvati važnost istinske povezanosti i interakcije čovjeka s prirodom u današnjem visokotehnološkom dobu te ih pozicionirati kao temelj, izvorište ljudskog umjetničkog kreiranja.
 
Više dodatnih informacija o raznovrsnom programu možete pročitati u Publikaciji Dani europske baštine 2017. gdje su na jednom mjestu dostupni osnovni podatci o događajima: njihovoj lokaciji, datumu, vremenu održavanja kao i kratki opis njihova sadržaja.


•  Priopćenje Europske komisije i Vijeća Europe (hrvatski prijevod):
   Dani europske baštine 2017.: Uska povezanost između ljudi i prirode