Dani europske baštine 2015.

Dani europske baštine u Hrvatskoj 2015. godine, u organizaciji Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture RH, obilježavaju se od 21. 9. do 3. 11. 2015. godine, a započinju svečanim otvorenjem izložbe Industrijska baština Hrvatske: baština kao gospodarsko-razvojni resurs,  21. rujna 2015. u 19 sati, u Muzeju Mimara, u Zagrebu. 
   
     Prihvaćanjem zajedničke teme − Industrijska i tehnička baština − u većini zemalja Vijeća Europe želi se podići svijest šire javnosti o važnosti naslijeđene tehničke i industrijske baštine kao i o važnosti njezina očuvanja. Problematika industrijske baštine dodatno će biti razmatrana i na okruglome stolu Potencijali industrijske baštine u okviru razvojno-revitalizacijskih programa, koji će se održati 29. 9. 2015., također u Muzeju Mimara.
     U Sisku se tradicionalno, već treći put, održavaju Dani industrijske baštine grada Siska (14. 9. – 3. 10. 2015.) s bogatim i raznovrsni programom. Manifestacija će započeti međunarodnim interdisciplinarnim skupom SPark: Conservation of Sculpture Parks, koji će se održavati od 14. do 16. rujna u Sisku, a zajednički ga organiziraju Umjetnička akademija u Splitu (Odsjek za konzervaciju-restauraciju), Muzej suvremene umjetnosti Zagreb i Institut za konzervatorsko-restauratorske znanosti u Kölnu. Konferencija je vezana uz projekt zaštite i očuvanja Parka skulptura nastalih u sklopu Kolonije likovnih umjetnika Željezara Sisak u kojemu Odsjek za konzervaciju-restauraciju splitske Akademije sudjeluje od 2012. godine, a koji za Sisak ima osobito veliko značenje. Park skulptura nastalih u sklopu Željezarine likovne kolonije predstavlja važan dio sisačke industrijske baštine pa se konferencijom obilježava i Europska godina industrijske i tehničke baštine.
     Iz raznovrsnog programa izdvajamo izložbu Ejnar Dyggve – Istraživanja u Dalmaciji, autorica Anne Haslund Hansen i Vanje Kovačić, koja je prošle godine predstavljena splitskoj publici, a ove će godine biti predstavljena i zagrebačkoj javnosti u Gliptoteci HAZU, u razdoblju 23. 9. – 23. 10. 2015. godine. Bogat opus danskog arhitekta i arheologa Ejnara Dyggvea (1887. − 1961.) prezentira njegove istraživačke i znanstvene interese u Dalmaciji, gdje sudjeluje u svim značajnijim istraživanjima antičkih, ranokršćanskih i srednjovjekovnih lokaliteta.
 
     Uz brojne izložbe i predavanja, edukativne radionice te niz drugih događanja prezentirat će se i zaštitni radovi na nepokretnim i pokretnim kulturnim dobrima diljem Hrvatske, kao i promidžbe pojedinih nematerijalnih kulturnih dobara. Publikacija Dana europske baštine 2015. donosi sažete prikaze o svim prigodnim događanjima, detaljne informacije o lokaciji te datumu i vremenu događanja.

>>> Brošura .pdf