Susret u vrtovima / Rendez-vous aux jardins

U okviru obilježavanja Europske godine kulturne baštine 2018., Ministarstvo kulture Francuske Republike pozvalo je zainteresirane države da se priključe događanju Susret u vrtovima / Rendez-vous aux jardins koji se svakog prvog vikenda u lipnju održava od 2003. godine, kada se u cijeloj Francuskoj za javnost otvaraju privatni i javni vrtovi, parkovi i perivoji te priređuju edukativni i promotivni sadržaji namijenjeni djeci, ali i široj publici.

Ovom inicijativom nastoje se potaknuti građani da obrate više pažnje na prostor oko sebe i na usku povezanost ljudi i prirode te da uživaju u ljepoti oblikovanih prostora s ciljem dodatnog obrazovanja o važnosti zaštite i očuvanja ove vrste baštine, osobito kod djece i mladih, kao i nužnosti stručne edukacije te prijenosa znanja.
 
 

        Susret u vrtovima / Rendez-vous aux jardins u 2024. godini   


 
    Po šesti put u Hrvatskoj održana je manifestacija Susret u vrtovima / Rendez-vous aux jardins čija je tema ove godine bila Pet osjetila u vrtu.
 
U koordinaciji Ministarstva kulture i medija RH te u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Varaždinu priređen je prigodni edukativni program u Čakovcu.

  Iz medija:
   U Perivoju Zrinskih održana manifestacija Susret u vrtovima
   Vrtićarci iz ‘Cipelice’ istraživali ljepote i tajne Perivoja Zrinski unatoč kiši
   Unatoč kiši, vrtićarci iz „Cipelice“ slušali o ljepotama i tajnama Perivoja Zrinski
 
 
 
 
 
 

Susret u vrtovima / Rendez-vous aux jardins u 2023. godini


 
 
    Po peti put u Hrvatskoj održana je manifestacija Susret u vrtovima / Rendez-vous aux jardins čija je tema ove godine bila Glazba u vrtu. 

Prigodni edukativni programi održani su u Vrgorcu i Varaždinskim Toplicama, u koordinaciji Ministarstva kulture i medija RH te u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Imotskom i  Centrom za kulturu i baštinu Grada Vrgorca te Konzervatorskim odjelom u Varaždinu. 
 
Iz medija: 
Mališani uživali u zvukovima prirode na Susretu u vrtovima u Varaždinskim Toplicama
Divan glazbeni projekt održan u gradskom parku u Vrgorcu
 
  

Susret u vrtovima / Rendez-vous aux jardins u 2022. godini 
    Po četvrti put u Hrvatskoj  održana je manifestacija Susret u vrtovima /Rendez-vous aux jardins čija je tema ove godine bila Vrtovi i klimatske promjene.

U koordinaciji Ministarstva kulture i medija RH te u suradnji s Konzervatorskim odjelima u Varaždinu i Trogiru priređeni su prigodni edukativni programi u Ivancu i Kaštel Lukšiću.
 
Iz medija: 
Muzej grada Kaštela i Srednja škola Braća Radić u programu manifestacije 'Rendez-vous aux jardins'
"RENDEZ-VOUS AUX JARDINS" U manifestaciju će se uključiti kaštelanski muzej i Srednja škola Braća Radić
Manifestacija ‘’Rendez-vous aux jardins’’ u petak u Kaštelima na temu parka Vitturi
U ivanečkom parku održan Susret u vrtovima - Rendez-vous aux jardins
U ivanečkom parku održan Susret u vrtovima - Rendez-vous aux jardins
Dođite u park u Ivancu na Susret u vrtovima - Rendez-vous aux jardins
 
 
 

Susret u vrtovima / Rendez-voux aux jardins u 2021. godini


     
Na temu Prijenos znanja u okviru manifestacije Susret u vrtovima / Rendez-voux aux jardins u 2021. godini, održani su prigodni edukativni i znanstveni programi u Varaždinu i Trogiru, dok je u Zagrebu održan interaktivni plesni program Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i Baleta Preljocaj izb Aix-en-Provencea.
Zbog krize izazvane pandemijom bolesti COVID-19, manifestacija je 2020. godine otkazana te zakazana za 2021. godinu.
 
Iz medija: 
Mali Varaždinci kroz šetnju učili o bogatoj povijesti zelenog srca grada
Susret u vrtovima
Rendez-vous aux jardins ove godine i u Trogiru!
Balet Preljocaj premijerno u petak ispred HNK-a Zagreb
Balet Preljocaj - Francuski institut u Hrvatskoj
NEOČEKIVANI RENDEZ-VOUS
 
 

Susret u vrtovima / Rendez-vous aux jardins - 2019. 


        Tema manifestacije Susret u vrtovima / Rendez-voux aux jardins 2019. godine bila je Životinje u vrtovima Ministarstvo kulture i medija u suradnji s Konzervatorskim odjelima u Varaždinu i Sisku pripremilo je događanja namijenjena prvenstveno djeci i mladima, ali i široj zainteresiranoj javnosti u Arboretumu Opeka u Marčanu i Parku Opatovina u Topuskom. Program je bio usmjeren na upoznavanje djece i mladih s raznolikošću biološke flore i faune te važnost očuvanja prirodne komponente i krajobraza i primjerenog ponašanja u prirodnom okruženju.
 
Iz medija: 
U Arboretumu Opeka - održan „Susret u Vrtovima“
 
 

Susret u vrtovima / Rendez-vous aux jardins - 2018.


 

 

 

 

Francuskoj inicijativi pridružilo se Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske uključivanjem četiriju parkova/perivoja u program: Perivoj vile Angioline u Opatiji, Perivoj lječilišta u Lipiku, Perivoj u Novim Dvorima u Zaprešiću i Park skulptura u naselju Caprag u Sisku nastalog u sklopu Kolonije likovnih umjetnika Željezara Sisak. Program su organizirali Konzervatorski odjeli u Rijeci, Požegi, Zagrebu i Sisku u suradnji s partnerima.

Tako su navedeni parkovi/perivoji od 1. do 3. lipnja 2018. godine postali dio zajedničkog događanja koje je ujedinilo više od 3000 vrtova diljem Europe pod sloganom Europa vrtova.

 
 
Iz medija: 
Susret u vrtovima u Parku skulptura
Susret u vrtovima u Vršilnici
Rendez-vous aux jardins
Održano stručno predavanje o povijesti razvoja perivoja i lječilišta u Lipiku
Susret u parku Angiolina
 


Za sva dodatna pitanja obratite se na
e-mail: susretuvrtovima@min-kulture.hr

Više o europskom programu Susret u vrtovima / Rendez-vous aux jardins pročitajte na poveznici: http://rendezvousauxjardins.culturecommunication.gouv.fr/.