U Studiju „Josip Račić“ ministar kulture otvorio je izložbu Pariški zapisi i flanerije Miljenka Domijana (23.9.2015.)

„Premda je inače bučan, veseo, stalno u pokretu, ove fotografije pokazuju da se, kada je riječ o njegovim najvećim interesima i ljubavima, povlači u osamu i tišinu. Možemo mu malo i zavidjeti što je imao priliku za to, ali mu svakako trebamo zahvaliti što taj dio intime danas dijeli s nama“

– rekao je ministar kulture Berislav Šipuš prilikom otvorenja izložbe Pariški zapisi i flanerije Miljenka Domijana u Studiju Moderne galerije „Josip Račić“ 22. rujna 2015. godine.



     Izložba fotografija istaknutog hrvatskog konzervatora ilustrira urbano i monumentalno, novo i privremeno okruženje hrvatske baštine na izložbama u Parizu. Riječ je o fotografijama koje dokumentiraju izložbu Hrvatska renesansa u muzeju u Château d'Écouen Franje I., pored Pariza, izložbu hrvatskih kulturnih dobara na UNESCO-ovoj listi i izložbu crteža Hrvoja Šercara u Palači UNESCO-a, izložbu hrvatske srednjovjekovne umjetnosti u muzeju Cluny te izložbu Apoksiomena u Louvreu.
     Taj pariški ciklus, nastao 2012. godine, šesta je samostalna izložba fotografija Miljenka Domijana i zanimljiv pokušaj dokumentiranja zavičajne baštine u kulturnoj prijestolnici svijeta te istovremeno dokumentiranje upravo njenih remek dijela.

     Fotografije su nastale za vrijeme festivala Hrvatske u Francuskoj Croatie, la voici! kada, kako je to istaknula povjesničarka umjetnosti Marija Tonković, „s margina autorstva nekoliko dionica projekta Domijan bilježi njihovo ostvarivanje i na taj način od kreatora izložbe postaje njezin gledatelj“. „Premda je događaju pristupio na način Baudelairevog flaneura, fotografije nam pokazuju da je autor u stalnoj potrazi za modernim i novim“ – istaknula je Tonković.

     Izložba Pariški zapisi i flanerije dio je programa Dana europske baštine 2015. godine i festivala Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous i bit će otvorena do 11. listopada 2015. godine.