Postavljena Oznaka europske baštine u Muzeju krapinskih neandertalaca (3.5.2016.)

     Muzej krapinskih neandertalaca i nalazište "Hušnjakovo“ dobitnici su Oznake europske baštine koju dodjeljuje Europska komisija. Od 12. do 15. travnja 2016. godine u Bruxellesu su održani Dani Oznake Europske baštine na kojima je predstavljeno 20 lokaliteta koji su u protekle dvije godine već primili ovu vrijednu oznaku te 9 novih lokaliteta koji su se kandidirani prošle godine kada je Republika Hrvatska po prvi puta imala mogućnost prijaviti 2 lokaliteta. Od ukupno 18 prijavljenih kandidata u 2015. godini, Europska komisija u drugom je krugu izabrala 9, među kojima i svjetski poznati krapinski lokalitet.



     Dana 13. travnja u knjižnici Solvay u Bruxellesu plaketu Oznake europske baštine svečano je dodijelio Tibor Navracsics, povjerenik Europske komisije za edukaciju, kulturu, mlade i sport, a u ime Muzeja krapinskih neandertalaca ju je primila mr.sc. Vlasta Krklec, muzejska savjetnica uz prisustvo Veleposlanika RH u Bruxellesu Mate Škrabala.



     Konferencija za medije povodom postavljanja plakete na ulazu u Muzej krapinskih neandertalaca održana je 2. svibnja. Tom prilikom je muzejska savjetnica u Muzeju krapinskih neandertalaca istaknula kako se muzej „od samih početaka pripremao za europsku publiku i mislio na nju. U tom smislu, napravljeni su audio vodiči na osam svjetskih jezika, legende su postavljene višejezično, kao i sve publikacije koje pripremaju, dok su radionice namijenjene i mladoj i starijoj publici.“
     Uz predstavnike Ministarstva kulture, na konferenciji su svoje čestitke Muzeju prenijeli župan Krapinsko-zagorske županije gospodin Željko Kolar i dogradonačelnik Grada Krapine gospodin Dragutin Kozina.