O mogućnostima revitalizacije urbanih i ruralnih područja te važnosti uključenja lokalnih zajednica u projekte obnove raspravljali i studenti sa Sveučilišta Oxford Brookes

     U Ministarstvu kulture održan je sastanak u srijedu, 1. veljače 2017. godine, s profesoricom dr. sc. Aylin Orbasli sa Sveučilišta Oxford Brookes i grupom studenata koji su za svoje studijsko istraživanje izabrali jedan zagrebački industrijsko-vojni kompleks. Konačni cilj njihovog projekta je donošenje prijedloga idejnog rješenja za mogući budući projekt revitalizacije.     Profesori sa Sveučilišta Oxford Brookes surađuju s Arhitektonskim i Filozofskim fakultetom u Zagrebu, a ovo im je prvi posjet Ministarstvu kulture. Studenti iz Ujedinjenoga Kraljevstva, Irske, Amerike i Japana polaznici su Škole arhitekture koja interdisciplinarno pristupa urbanim područjima i na temelju istraživanja predlažu projekte revitalizacije pojedinoga objekta ili kompleksa.

     U razgovoru su sudjelovali stručnjaci iz Uprave za zaštitu kulturne baštine s područja zaštite nepokretnih, pokretnih i nematerijalnih kulturnih dobara te dokumentiranja i promocije kulturne baštine. Goste su u ime ministrice kulture pozdravili pomoćnik Davor Trupković i načelnik Sektora za konzervatorske odjele i inspekciju Tomislav Petrinec.     Raspravljalo se o mogućnostima revitalizacije urbanih i ruralnih područja te o važnosti uključenja lokalnih zajednica i različitih aktera u razvojne projekte pa tako i u projekte obnove i nove upotrebe zapuštenih objekata i prostora.

     Neke od tema obuhvaćale su i kategorizaciju zaštićenih kulturnih dobara, probleme pri provedbi pojedinih projekata obnove, uključenost lokalnih vlasti u projekte obnove, važnost suradnje svih sektora i disciplina u planiranju i provedbi projekata, utjecaj nematerijalne (tradicijske i suvremene) kulture na osmišljavanje dugoročnoga okvira obnove i drugo. Gostima je predstavljena Fototeka, Arhiv i Planoteka Ministarstva kulture.

     Sudionici su izrazili obostrano zadovoljstvo i želju za daljnju suradnju. Predstavljanje idejnih projekata bit će u svibnju na Sveučilištu Oxford Brookes. Nakon toga, prema dogovoru, najbolji od tih projekata bit će predstavljeni i u Hrvatskoj.