29. travnja 2019. - Konferencija za medije u povodu nastupa Hrvatske na 58. Međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti na Venecijanskom bijenalu

U povodu nastupa Hrvatske na 58. Međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti na Venecijanskom bijenalu pozivamo vas na konferenciju za medije koja će se održati u ponedjeljak, 29. travnja 2019. godine, u 12:00 sati u Ministarstvu kulture (Velika dvorana, 1. kat).  

Konferenciji za medije uz pomoćnicu ministrice dr. sc. Ivu Hraste Sočo prisustvovat će autor izložbe Igor Grubić, kustosica Katerina Gregos, ravnateljica Moderne galerije Biserka Rauter Plančić i načelnica Sektora za razvoj kulture i umjetnosti Nevena Tudor Perković. 
 
Projekt Igora Grubića, Tragovi nestajanja (u tri čina) nastajao je tijekom trinaest godina, od 2006. do 2019. godine. Sačinjavaju ga tri povezana fotografska eseja i animirani film, postavljeni u posebno osmišljenoj mizansceni. Projekt je započeo 2006. kada umjetnik otpočinje dokumentirati poslijeratnu, tranzicijsku stvarnost u Hrvatskoj, posebice prelazak iz socijalizma u kapitalizam, s centralne, državno planirane ekonomije na ekonomiju slobodnog tržišta. Projektom se istražuje njegov utjecaj na promjene u stanovanju, urbanom tkivu, javnom prostoru i društvenim odnosima.

Izložbu prati katalog s tekstovima Katerine Gregos i kustoskog kolektiva Što, kako i za koga/WHW koji je grafički oblikovala Rafaela Dražić. Izdavač kataloga je Sternberg Press, a suizdavač Moderna galerija. Izdavanje kataloga podržao je Kontakt: Umjetnička zbirka Erste Grupe i Fondacija ERSTE.
 
Hrvatski nastup na 58. Venecijanskom bijenalu organizira Moderna galerija, a povjerenik je Ministarstvo kulture RH.

http://croatianpavilion-venicebiennale.hr
https://www.facebook.com/CroatianPavilionVenice