Dani europske baštine 2008.

U organizaciji Ministarstva kulture, Dani europske baštine u Hrvatskoj ove će se godine održati od 15.-30. rujna, na temu nematerijalne kulturne baštine, pod nazivom „Riznica znanja i umijeća“.


Dani europske baštine spadaju u važnija događanja iz međuvladinog radnog programa kojega je pripremio Komitet za kulturnu baštinu Vijeća Europe. Počevši od 1991. godine ti dani se u europskim zemljama održavaju svake godine u mjesecu rujnu.

Republika Hrvatska pridružila se obilježavanju manifestacije Dana europske baštine godine 1995., proglašenjem posavskog sela Krapje selom graditeljske baštine. Ovom manifestacijom promovira se prirodno i kulturno naslijeđe kao dio zajedničke baštine naroda Europe. Baština je bitna poveznica koju gradimo na tlu zajedničke ujedinjene Europe, kao čvrst most povezivanja i razumijevanja, ali i kao potvrda zajedničkoga kulturno-povijesnog ishodišta.

Republika Hrvatska obavezala se na poštivanje Okvirne konvencije Vijeća Europe o vrijednostima kulturnog naslijeđa za društvo, što se i ovom manifestacijom dokazuje.

Svakog rujna, u zemljama članicama, održava se manifestacija pod nazivom “Dani europske baštine“, koju je utemeljilo Vijeće Europe uz podršku Europske zajednice. Povod za osnivanje ovakve manifestacije bio je projekt pod nazivom „Otvoreni dani kulturnih spomenika“ koji je prvi puta održan u Francuskoj 1984. godine sa ciljem da se širokoj publici prikažu spomenici koji im nisu dostupni tijekom godine.

Zemlje članice Europske unije i zemlje u statusu pristupanja, kao što je Republika Hrvatska, uključivanjem u Dane europske baštine potvrđuju svoju pripadnost zajedničkom europskom kulturnom, socijalnom, političkom i ekonomskom identitetu ne potirući pritom osobitost svake pojedinačne nacionalne baštine.

U organizaciji Ministarstva kulture, Dani europske baštine u Hrvatskoj ove će se godine održati od 15.-30. rujna, na temu nematerijalne kulturne baštine, pod nazivom „Riznica znanja i umijeća“. Manifestacija je popraćena tematskim programima, radionicama i prezentacijama tradicijskih obrta i umijeća.
 
Centralno obilježavanje manifestacije započet će otvaranjem izložbe o nematerijalnim kulturnim dobrima upisanima u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, u Etnografskom muzeju u Zagrebu, uz nastup Ansambla narodnih plesova i pjesama Lado. Također, na otvorenju izložbe bit će prezentirana i neka od jela koja su zbog očuvanja tradicijskog načina pripreme zaštićena kao nematerijalna kulturna dobra (domaći štrukli iz kuhinje hotela The Regent Esplanade Zagreb, slavonski domaći kulen tvrtke Kulin d.o.o. te soparnik Društva Poljičana sv. Jure).

Uz Grad Zagreb, ove će godine Dane europske baštine obilježiti i Đakovo, Gornja Stubica, Velika Gorica, Pazin, Donja Kupčina i Krapje, u kojima će se manifestacija obilježiti bogatim programima prezentacijom tradicijskih jela i pića, demonstracijom i prezentacijom tradicijskih obrta i umijeća, likovnim radionicama na temu nematerijalne baštine, prikazom godišnjih običaja te bogatim kulturno-umjetnički programom.

Poticaj za prezentaciju nematerijalne kulturne baštine bila je činjenica da je, ne tako davno, nematerijalna baština, u usporedbi s onom materijalnom, bila nedovoljno prepoznata, valorizirana i štićena. Usred brojnih prijetnji nematerijalnoj kulturnoj baštini, kao što su negativni aspekti globalizacije, migracije stanovništva, industrijalizacija, zagađivanje okoliša, ekspanzija turizma itd., javila se, više nego ikada, potreba za izoštravanjem svijesti o tim prijetnjama, kao i razvijanjem svijesti da ona predstavlja vitalni faktor očuvanja nacionalnog i kulturnog identiteta.
 
O tome svjedoči i činjenica da je u posljednjih nekoliko godina UNESCO tu temu uvrstio među svoje prioritete.

Upisom fenomena nematerijalne kulturne baštine u Registar kulturnih dobara RH, prepoznala se njihova izuzetna vrijednost. To je ujedno poticaj i obaveza Ministarstva kulture, a posebno lokalne zajednice i nositeljima baštine, da ih očuvaju, prenose novim generacijama kao vrijednu hrvatsku kulturnu baštinu, tradiciju i svjedočanstvo identiteta na ovim područjima.