Dani europske baštine 2024.



6. lipnja 2024. -  Ministarstvo kulture i medija poziva sve zainteresirane kulturne, društvene, odgojno-obrazovne i znanstvene ustanove i organizacije da se priključe i osmisle raznovrsne manifestacije, predavanja, skupove, festivale, radionice, izložbe, panele, virtualne programe, prezentacije i slična događanja namijenjena djeci i odraslima kojima će istražiti i prezentirati baštinu koja nas povezuje na svim razinama od lokalne, preko regionalne, nacionalne do europske, u sklopu manifestacije Dani europske baštine koja će se održati u rujnu i listopadu 2024. godine.

Ovogodišnja tema „Baština koja povezuje - kulturne rute i mreže!“ ističe zajedničke vrijednosti, povijest te kulturnu baštinu koja trajno povezuje i umrežava pojedince i zajednice. 

S obzirom na to da je društvo izgrađeno na mrežama koje omogućavaju mobilnost ljudi i razmjenu praksi i ideja te time doprinose oblikovanju i obogaćivanju kulturne baštine, ovogodišnja tema je prigoda da se šira javnost upozna s kulturnim rutama, regionalnim i lokalnim mrežama, putevima i suradnjama, kao i raznolikom kulturnom baštinom koja nas povezuje. Prožimanje znanja, tradicija i umijeća te njihov utjecaj na kulturnu baštinu osobitost je kulturnih ruta, a program kulturnih ruta prepoznaje i povezuje srodne elemente kako europske, tako i naše nacionalne baštine te doprinosi boljem razumijevanju europskog i hrvatskog kulturnog identiteta.
 
Bogata kulturna baština istaknuta je i prepoznata putem 20 mapiranih Kulturnih ruta Vijeća Europe na području Hrvatske koje promiču našu nepokretnu, pokretnu i nematerijalnu baštinu u europskom kontekstu. Različitim temama i programima, uz očuvanje prirodne i kulturne baštine, kulturne rute tako potiču obrazovanje, edukativnu i kulturnu razmjenu te svojim aktivnostima obogaćuju kulturnu i turističku ponudu. Svojim sudjelovanjem i zajedničkim angažmanom organizatora i publike sinergijski doprinosimo promociji i prepoznavanju trajnih vrijednosti baštine, stoga pozivamo sve zainteresirane ustanove i udruge da se svojim programima pridruže obilježavanju ovogodišnjih Dana europske baštine.
 
Obrazac za prijavu događanja možete preuzeti ovdje. Molimo da ispunjeni obrazac i dvije karakteristične fotografije dostavite putem elektroničke pošte na adresu danieuropskebastine@min-kulture.hr do 2. kolovoza 2024. godine.

 
Brošura ideja za pripremu događanja:
"Heritage of Routes, Networks and Connections" 

 
Zajednička platforma Dana europske baštine:
www.europeanheritagedays.com