Područje Sisačko - moslavačke županije

Slika /slike/Sisak-Glina-Petrinja.jpg

Ministarstvo na jednom mjestu objavljuje sve informacije vezane uz potrese koji su doveli do niza oštećenja na kulturno-povijesnoj graditeljskoj baštini.

  • 30.12.2020. - Ministarstvo kulture i medija upućuje vlasnicima i korisnicima kulturnih dobara molbu da dostave podatke o štetama na kulturnim dobrima uzrokovanim potresima s epicentrom nedaleko Petrinje, te podatke o eventualnom pogoršanju već nastale štete prouzročene potresom u Zagrebu 22. ožujka 2020. na već popisanim i pregledanim kulturnim dobrima. Podatke sa sadržajem o štetama na nepokretnim i pokretnim kulturnim dobrima potrebno je dostaviti na adresu: potres@min-kulture.hr   >>> OBRAZAC - Prijava štete
   
 

 


 
Odluka o davanju prethodnog mišljenja za uklanjanje nepokretnih kulturnih dobara i zgrada u kulturno-povijesnoj cjelini 


 
    1.3.2021.  - Odluka o davanju prethodnog mišljenja za uklanjanje nepokretnih kulturnih dobara i zgrada u kulturno-povijesnoj cjelini  na području Grada Petrinje.

Evakuacija dijela Zavičajne zbirke Bešlić
 
    16.2.2021.  - Dio Zavičajne zbirke Bešlić pažljivo je premješten u Gradski muzej Sisak gdje će se čuvati na privremenoj pohrani do obnove Interpretacijskog centra baštine Banovine u Petrinji i izlaganja u stalnom postavu.

Započeli radovi stabilizacije i ojačanja konstrukcije crkve sv. Marije Magdalene u Selima
    11.2.2021.  - Na crkvi sv. Marije Magdalene u Selima jednom od najljepših ostvarenja kontinentalnog baroka u Hrvatskoj započeli su radovi hitnih mjera zaštite, stabilizacije i ojačanja njezine konstrukcije s obzirom da je u potresu 29. prosinca 2020. godine teško oštećena.

Održan stručni okrugli stol pod nazivom Obnova Grada Petrinje _ novi početak
 
    29.1.2021.  - Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovala je na stručnom okruglom stolu pod nazivom „Obnova Grada Petrinje_ novi početak“ u petak, 29. siječnja 2021. godine.

Kulturno povijesna cjelina Grada Petrinje, razvoj Modela obnove
    28.1.2021.  - U potresu 29. prosinca 2020. godine, došlo je do teških i razornih oštećenja velikog broja zgrada u povijesnoj jezgri Petrinje, a nakon interventnih zahvata raščišćavanja otvoreno je pitanje načina obnove povijesnih zgrada, među kojima je i dvadesetak najvrjednijih, pojedinačno zaštićenih, koje svojim tipološkim obilježjima, arhitektonskom razinom i urbanističkom usklađenošću predstavljaju identitetsku vrijednost grada i regije.

Evakuacija ostavštine književnika Ante Kovačića
 
    28.1.2021.  - U koordinaciji s Ravnateljstvom civilne zaštite, pripadnicima Hrvatske gorske službe spašavanja, stručnim timom konzervatora Ministarstva te djelatnicima Gradskog muzeja Sisak i tvrtke Kunsttrans Zagreb d.o.o. uspješno je provedena još jedna evakuacija pokretne kulturne baštine s potresima pogođenog područja.

Aktivnosti Ministarstva kulture i medija na potresima pogođenom području
 
    25.1.2021.  - Ministarstvo kulture i medija  je odmah pristupilo prvom pregledu stradale baštine na terenu, a popis šteta na kulturnim dobrima na kojem su bili angažirani konzervatori iz cijele Hrvatske je završen.

Nastavlja se uspješna evakuacija kulturnih dobara s potresom pogođenih područja
 
    22.1.2021.  - Članovi Hrvatske gorske službe spašavanja, zajedno sa stručnim timom konzervatora i konzervatora-restauratora nastavljaju s uspješnim evakuacijama zaštićene pokretne kulturne baštine.

Javni poziv za prikupljanje ponuda za dodjelu bespovratnih sredstava pružateljima medijskih usluga s područja gradova Petrinje, Gline i Siska s ciljem proizvodnje i objavljivanja programa/sadržaja informativnog programa
    20.1.2021.  - Vijeće za elektroničke medije u srijedu, 20. siječnja 2021. godine donijelo je odluku o raspisivanju Javnog poziva za prikupljanje ponuda za dodjelu bespovratnih sredstava pružateljima medijskih usluga s područja gradova Petrinje, Gline i Siska s ciljem proizvodnje i objavljivanja programa/sadržaja informativnog programa.

Uspješno evakuirana kulturna dobra s potresom pogođenih područja
    15.1.2021.  - Članovi Hrvatske gorske službe spašavanja, zajedno sa stručnim timom konzervatora, restauratora i muzealaca te pripadnicima talijanskih „Plavih kaciga“ za zaštitu baštine uspješno su danas evakuirali Etnografsku zbirku Hosi iz zgrade Srednje škole te ikone s ikonostasa pravoslavne crkve sv. Nikole u Petrinji, čime se završila misija talijanskih stručnjaka u Hrvatskoj.

Ministrica održala sastanak s veleposlanikom Talijanske Republike i pripadnicima Plavih kaciga
   
13.1.2021.  - Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sastala se s talijanskim veleposlanikom Pierfrancescom Saccom te trojicom talijanskih stručnjaka za zaštitu kulturne baštine, pripadnicima „Plavih kaciga“ Luigijem Spadarijem i Francescom Progidom te restauratorom Paolom Scarpittijem iz Ministarstva kulturne baštine i turizma.
 

Ministrica kulture i medija obišla stradalu Sisačko-moslavačku županiju
 
    8.1.2021.  - Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sa suradnicima u petak, 8. siječnja 2021. godine, obišla je Sisačko-moslavačku županiju koju je pogodio niz potresa.

Odluka o provođenju hitnih mjera zaštite zbog progresivne štete na pojedinačno zaštićenim nepokretnim kulturnim dobrima oštećenim u potresu 
 
    5.1.2021.  - Danas je donesena Odluka o provođenju hitnih mjera zaštite zbog progresivne štete na pojedinačno zaštićenim nepokretnim kulturnim dobrima oštećenim u potresu 22. ožujka 2020. godine i 28. i 29. prosinca 2020. godine

Obavijest o poduzetim aktivnostima na potresom pogođenim područjima
 
    4.1.2021.  - Niz potresa koji su zadesili područje Sisačko-moslavačke županije 28. i 29. prosinca doveli su do oštećenja na graditeljskoj baštini i zgradama sa statusom pojedinačno zaštićenog kulturnog dobra.

Odluke o provođenju hitnih mjera zaštite i provedbi popisa štete na kulturnim dobrima 
   
31.12.2020.  - Slijedom potresa koji se dogodio i uzrokovao razaranja i teška oštećenja na kulturnoj baštini, Ministarstvo kulture i medija donijelo je Odluke o provođenju hitnih mjera zaštite i provedbi popisa štete na kulturnim dobrima prouzročene potresom.
 

Niz potresa zadesio Sisačko-moslavačku županiju
   

28.12.2020.  - Slijedom niza potresa koji su se dogodili 28. i 29. prosinca konzervatori Ministarstva su započeli s planiranjem evakuacije pokretne kulturne baštine, a zatim će se pristupiti popisu štete na nepokretnoj baštini. 

      

     Popis pojedinačnih nepokretnih kulturnih dobara na području
     Sisačko-moslavačke županije

 

  
     Kulturno-povijesne cjeline na području Sisačko-moslavačke županije   
     Evakuacija kulturnih dobara s područja pogođenih potresom