Regionalni kolegij konzervatorskih odjela nadležnih za područja pogođena katastrofalnim potresima

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

16. rujna 2021. - Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek zajedno sa suradnicima iz Ministarstva i Hrvatskog restauratorskog zavoda održala je 4. regionalni kolegij pročelnika konzervatorskih odjela središnje i sjeverne Hrvatske, nadležnih za područje pogođeno katastrofalnim potresima.

U Državnom arhivu u Sisku, konzervatori su ponajprije iskazali potporu svojoj kolegici Ivani Miletić Čakširan pročelnici Konzervatorskog odjela u Sisku koja je sa svojim timom posljednjih devet mjeseci uložila veliki trud i napor na stabiliziranju i sanaciji šteta kulturnih dobara.

Ponajprije je bilo riječi o provedbi hitnih mjera, jer je nakon petrinjskog potresa, u iščekivanju sredstava iz Fonda solidarnosti, Ministarstvo više od 90 milijuna kuna nacionalnih sredstava uložilo u hitne mjere zaštite. To se odnosi na Sisačko-moslavačku, ali i druge županije pogođene potresom, a ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek najavila je da će se prema dinamici potrošnje tih sredstva, raditi na nabavi onog što bude dodatno potrebno do kraja godine. Dogovoreno je da se provjeri i priprema projekata za financiranje iz Fonda solidarnosti EU.  "Za razliku od zagrebačkog potresa kada smo se svi morali učiti, za ovaj potres u Petrinji smo kao služba bili spremni i brže smo reagirali te su osigurane sve stradale građevine koje su pojedinačno zaštićeno kulturno dobro na cijelom području" istaknula je ministrica.

Konzervatori su raspravljali i o projektu koji će se financirati iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a tiče se izrade i digitalizacije konzervatorskih podloga, što će pridonijeti puno bržem ishođenju građevinskih dozvola. Ministrica je istaknula kako će te podloge unutar e-sustava građanima omogućiti lakši i brži uvid u sve konzervatorske uvjete, kada obnavljaju ili imaju investicijske projekte u kulturno-povijesnim cjelinama.

Uz ravnatelja Uprave za zaštitu kulturne baštine Davor Trupković, ravnateljicu Hrvatskog restauratorskog zavoda Tajanu  Pleše, glavne konzervatore Višnju Bralić i  Tomislava Petrinca, načelnicu sektora za konzervatorske odjele i inspekciju dr. sc. Tatjanu Lolić te Kristinu Zloušić Idjaković načelnicu sektora za upravljanja rizicima i provedbu programa zaštite kulturne baštine, u razgovoru su sudjelovali i pročelnica Konzervatorskog odjela u Sisku Ivanu Miletić Čakširan, pročelnica Konzervatorskog odjela u Krapini Lana Križaj, pročelnica Konzervatorskog odjela u Karlovcu Sonja Kočevar, pročelnica Konzervatorskog odjela u Varaždinu dr. sc. Vesnom Pascuttini Juraga, pročelnik Konzervatorskog odjela u Zagrebu Amelio Vekićem i pročelnik Konzervatorskog odjela u Bjelovaru Milan Pezelj. 

 



Pisane vijesti