Uspješno evakuirana kulturna dobra s potresom pogođenih područja

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

15. siječnja 2024. - Članovi Hrvatske gorske službe spašavanja, zajedno sa stručnim timom konzervatora, restauratora i muzealaca te pripadnicima talijanskih „Plavih kaciga“ za zaštitu baštine uspješno su danas evakuirali Etnografsku zbirku Hosi iz zgrade Srednje škole te ikone s ikonostasa pravoslavne crkve sv. Nikole u Petrinji, čime se završila misija talijanskih stručnjaka u Hrvatskoj.


U obilasku najugroženijih lokaliteta na potresom pogođenim područjima, pripadnici posebne jedinice „Plavih kaciga“ pridružili su se hrvatskom timu stručnjaka od 11. do 15. siječnja 2021. godine, kako bi svojim iskustvom i znanjem pomogli pri provođenju hitnih mjera zaštite i evakuacije pokretne baštine. Pregledani su inventari i zbirke smješteni u građevinama koje su na području Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije najviše stradale, kao i nekoliko sakralnih objekata u Gradu Zagrebu na kojima su hitne mjere već provedene ili su u tijeku.

Prije dolaska "Plavih kaciga" izmještene su umjetnine iz Galerije „Krsto Hegedušić“ i arhivsko gradivo Sabirnog arhivskog centra u Petrinji.

Iz posebne jedinice karabinjera za zaštitu kulturne baštine teren su obišli operativni voditelj misije Luigi Spadari, Francesco Progida te restaurator Paolo Scarpitti iz Ministarstva kulturne baštine i turizma. Pomoć "Plavih kaciga" omogućio je talijanski ministar kulture i turizma Dario Franceschini koji je već 29. prosinca ponudio pomoć iskusnih stručnjaka.

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek susrela se s talijanskim stručnjacima te im je zahvalila na aktivnom sudjelovanju u evakuaciji kao i na razmjeni znanja i iskustava s hrvatskim timom konzervatora. Na sastanku je dogovoren i nastavak suradnje u daljnjim fazama zaštite i obnove oštećene baštine.
  


Pisane vijesti