Natječaj za imenovanje ravnatelja/ice Hrvatskoga državnog arhiva u Zagrebu

 Temeljem članka 40., 41. i 44.  Zakona o ustanovama („Narodne novine“, br. 76/93, 29/97, 47/99, 35/08), članka. 54. i 55. Zakona o arhivskom gradivu i arhivima („Narodne novine“, br. 105/97, 64/00, 65/09) te članka 41., 42. i 45. Statuta Hrvatskoga državnoga arhiva, Hrvatski državni arhiv raspisuje
 
 
N A T J E Č A J
za imenovanje ravnatelja/ice Hrvatskoga državnog arhiva u Zagrebu
 
 

Uvjeti:
- završen preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij odnosno visoka stručna sprema sukladno propisima koji su bili na snazi prije stupanja na snagu Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju (»Narodne novine«, br. 123/03., 198/03., 105/04., 174/04, 46/07, 45/09, 63/11, 94/13, 139/13, 101/14 i 60/15),
- položen stručni ispit iz arhivske struke,
- objavljeni vrijedni stručni ili znanstveni radovi,
- odlikuje se stručnim, radnim i organizacijskim sposobnostima.
 
Iznimno se za ravnatelja arhiva može imenovati osoba koja nije položila stručni ispit iz arhivske struke, ako se na temelju dosadašnjeg rada može očekivati da će s uspjehom voditi arhiv i uz obvezu polaganja stručnog ispita u roku od dvije godine od dana imenovanja.

Ravnatelja/icu Hrvatskoga državnoga arhiva imenuje Vlada Republike Hrvatske na prijedlog ministra kulture, na 4 (četiri) godine.

Kandidatima prijavljenim na javni natječaj smatrat će se samo osobe koje podnesu pravovremenu i urednu prijavu te ispunjavaju sve formalne uvjete iz javnog natječaja.

Urednom prijavom smatra se prijava koja sadrži sve podatke i priloge navedene u natječaju.

Uz pisanu prijavu na javni natječaj potrebno je priložiti sljedeće dokaze u izvorniku ili preslici, kojima kandidati dokazuju da ispunjavaju formalne uvjete natječaja:
  1. životopis s detaljnim opisom dosadašnjega rada,
  2. bibliografiju stručnih i znanstvenih radova,
  3. elektronički zapis ili potvrdu o podacima evidentiranim u bazi podataka Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje ili uvjerenje poslodavca o radnom iskustvu na odgovarajućim poslovima ,
  4. diplomu,
  5. dokaz o hrvatskom državljanstvu (preslika osobne iskaznice, vojne iskaznice, putovnice ili domovnice),
  6. uvjerenje o položenom stručnom ispitu iz arhivske struke (kandidat koji je položio stručni ispit).
Na javnom natječaju ravnopravno mogu sudjelovati osobe oba spola.

Kandidat koji ostvaruje pravo prednosti pri zapošljavanju prema posebnim propisima, dužan je u prijavi na natječaj pozvati se na to pravo i priložiti propisane dokaze o tom statusu te ima prednost u odnosu na ostale kandidate samo pod jednakim uvjetima.

Javni natječaj za imenovanje provodi komisija koju imenuje ministar.

Komisija za provedbu javnog natječaja utvrđuje popis kandidata koji ispunjavaju formalne uvjete iz natječaja te ih poziva na razgovor (intervju) radi utvrđivanja njihovih stručnih znanja, sposobnosti i vještina te dosadašnjih rezultata u radu.

Razgovor (intervju) s kandidatima provodi ministar ili osoba koju on za to ovlasti.

Na temelju rezultata provedenog razgovora (intervjua) ministar će predložiti Vladi Republike Hrvatske kandidata za imenovanje.

Smatra se da je kandidat koji nije pristupio razgovoru (intervjuu) povukao prijavu na javni natječaj i više se ne smatra kandidatom.

Prijave na javni natječaj s dokazima o ispunjavanju uvjeta podnose se u roku od 8 dana od dana objave u Narodnim novinama, na adresu: Hrvatski državni arhiv, Marulićev trg 21, 10000 Zagreb, s naznakom „Za javni natječaj za imenovanje ravnatelja/ice – ne otvarati“.

Nepotpune i nepravovremene prijave na javni natječaj neće se razmatrati. O rezultatima odabira kandidati će biti obaviješteni u zakonskom roku.
                                                                                                                    
 
 
 
                                                                                                                                                HRVATSKI DRŽAVNI ARHIV
                                                                                                     v.d. RAVNATELJA
 
                                                                                                 Dr. sc. Mario Stipančević



 
Objava, 15.6.2016.