Susret u vrtovima / Rendez-vous aux jardins

U okviru obilježavanja Europske godine kulturne baštine 2018., Ministarstvo kulture Francuske Republike pozvalo je zainteresirane države da se priključe događanju Susret u vrtovima / Rendez-vous aux jardins koji se svakog prvog vikenda u lipnju održava od 2003. godine, kada se u cijeloj Francuskoj za javnost otvaraju privatni i javni vrtovi, parkovi i perivoji te priređuju edukativni i promotivni sadržaji namijenjeni djeci, ali i široj publici.

Ovom inicijativom nastoje se potaknuti građani da obrate više pažnje na prostor oko sebe i na usku povezanost ljudi i prirode te da uživaju u ljepoti oblikovanih prostora s ciljem dodatnog obrazovanja o važnosti zaštite i očuvanja ove vrste baštine, osobito kod djece i mladih, kao i nužnosti stručne edukacije te prijenosa znanja.
 

Susret u vrtovima / Rendez-voux aux jardins u 2021. godini

     
Na temu Prijenos znanja u okviru manifestacije Susret u vrtovima / Rendez-voux aux jardins u 2021. godini, održani su prigodni edukativni i znanstveni programi u Varaždinu i Trogiru, dok je u Zagrebu održan interaktivni plesni program Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i Baleta Preljocaj izb Aix-en-Provencea.
Zbog krize izazvane pandemijom bolesti COVID-19, manifestacija je 2020. godine otkazana te zakazana za 2021. godinu.

 
 
Susret u vrtovima / Rendez-vous aux jardins – 2019. 

    Tema manifestacije Susret u vrtovima / Rendez-voux aux jardins 2019. godine bila je Životinje u vrtovima Ministarstvo kulture i medija u suradnji s Konzervatorskim odjelima u Varaždinu i Sisku pripremilo je događanja namijenjena prvenstveno djeci i mladima, ali i široj zainteresiranoj javnosti u Arboretumu Opeka u Marčanu i Parku Opatovina u Topuskom. Program je bio usmjeren na upoznavanje djece i mladih s raznolikošću biološke flore i faune te važnost očuvanja prirodne komponente i krajobraza i primjerenog ponašanja u prirodnom okruženju.

Susret u vrtovima / Rendez-vous aux jardins – 2018.

Francuskoj inicijativi pridružilo se Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske uključivanjem četiriju parkova/perivoja u program: Perivoj vile Angioline u Opatiji, Perivoj lječilišta u Lipiku, Perivoj u Novim Dvorima u Zaprešiću i Park skulptura u naselju Caprag u Sisku nastalog u sklopu Kolonije likovnih umjetnika Željezara Sisak. Program su organizirali Konzervatorski odjeli u Rijeci, Požegi, Zagrebu i Sisku u suradnji s partnerima.

Tako su navedeni parkovi/perivoji od 1. do 3. lipnja 2018. godine postali dio zajedničkog događanja koje je ujedinilo više od 3000 vrtova diljem Europe pod sloganom Europa vrtova.

Za sva dodatna pitanja obratite se na
e-mail: susretuvrtovima@min-kulture.hr

Više o europskom programu Susret u vrtovima / Rendez-vous aux jardins pročitajte na poveznici: http://rendezvousauxjardins.culturecommunication.gouv.fr/.