Susret u vrtovima / Rendez-vous aux jardins okupio brojnu publiku u Varaždinu, Trogiru i Zagrebu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

7. lipnja 2021. –  Treći put u Hrvatskoj održana je manifestacija Susret u vrtovima /Rendez-vous aux jardins s temom Prijenos znanja.

U koordinaciji Ministarstva kulture i medija, odnosno s Konzervatorskim odjelima u Trogiru i  Varaždinu i Francuskog instituta u Hrvatskoj priređeni su prigodni edukativni i znanstveni programi u Varaždinu i Trogiru, dok je u Zagrebu održam interaktivni plesni program Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i Baleta Preljocaj izb Aix-en-Provencea.

Manifestaciju već tradicionalno od 2003. godine organizira francusko Ministarstvo kulture prvoga vikenda u lipnju kada se u cijeloj Francuskoj za javnost otvaraju razni privatni i javni vrtovi, parkovi i perivoji, a od 2018. godine, u okviru obilježavanja Europske godine kulturne baštine, vrtovi i parkovi diljem Europe.

Više o manifestaciji možete pročitati na web stranici:  https://rendezvousauxjardins.culture.gouv.fr/
 
VARAŽDIN
Programom „Prijenos znanja – šetnja kroz razvoj parkovne arhitekture Šetališta Vatroslava Jagića“  u petak je djeci dječjeg vrtića i prvog razreda VI. Osnovne škole Varaždin predstavljena prirodna i kulturna baština šetališta. Djelatnice Konzervatorskog odjela u Varaždinu provele su djecu kroz zanimljivu šetnju prenoseći im znanje o povezanost ljudi i prirode te uživanja u ljepoti oblikovanih prostora.

ZAGREB
Programom „Neočekivani rendez-vous s Urbanom grupom plesne intervencije s plesačima Baleta Preljocaj i HNK-a u Zagrebu“ u organizaciji Francuskog instituta u Hrvatskoj koji ove godine obilježava 100 godina postojanja, zagrebačkoj se publici predstavila plesna skupina za koju su karakteristični nastupi i susret s publikom u javnim prostorima i na neočekivanim mjestima na kojima izvode koreografije iz repertoara Angelina Preljocaja. Nakon centra grada, u nedjelju su ples doveli u zagrebački park Maksimir.

TROGIR
O prošloj i postojećoj biljnoj raznolikosti te o planovima za obnovu parka Garagnin-Fanfogna, učenicima OŠ Petra Berislavića iz Trogira tumačila je Vesna Hrga Martić Nakon predavanja, likovne radove na tiramolima izvjesili su u dvorištu istoimene palače u kojoj je smješten Muzej grada Trogira. Osim toga, Ana Šverko s Instituta za povijest umjetnosti održala je predavanje o nastanku tog parka te o izradi projektne dokumentacije za njegovu obnovu. Predavanju je prethodila izvedba recitacija autorskih pjesama na čakavskome narječju učenica petih razreda koje su time podsjetile da se u Trogiru, osim prirodne i kulturne baštine, čuva i bogata nematerijalna kulturna baština.
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica