Nagrađeni autori i dramski tekstovi za 2008.

NAGRADA ZA DRAMSKO DJELO MARIN DRŽIĆ ZA 2008. GODINU
 
 
 
Odluka Stručnog povjerenstva i obrazloženja Nagrada
 
 
                    Stručno povjerenstvo Nagrade za dramsko djelo Marin Držić za 2008. godinu djelovalo je u sastavu: Branka Cvitković, dramska umjetnica, nacionalna prvakinja, Nino Škrabe, književnik i dramski pisac te Boris B. Hrovat, književnik i kazališni kritičar (predsjednik). Povjerenstvo je tijekom svojega tromjesečnog rada održalo tri sjednice te razmotrilo ukupno 46 tekstova pristiglih na natječaj.
 
                    Formalni kriteriji usuglašeni su s općim propozicijama Nagrade (scenska forma te neizvedenost /neobjavljenost/ teksta bilo u kojem obliku prije proglašenja odluke), a načela svojega rada definiralo je samo Povjerenstvo (književna vrijednost, ali i objektivna scenska izvodivost, sceničnost teksta, aktualnost teme, odnosno kritička relacija spram društvene realnosti).
                   
Povjerenstvo je konstatiralo solidan odaziv dramskih pisaca te sve veću (u usporedbi s ranijim godinama) nazočnost snažnih autorskih osobnosti jasno izraženih svjetonazora i poetika. Povjerenstvo je također sa zadovoljstvom ustanovilo pluralizam poetika (tipova dramskog pisma), a osobitost ovogodišnjeg Natječaja kvalitativno je i kvantitativno jačanje komediografske produkcije, kakva nam je ranije ponešto nedostajala. Jednako tako, među djelima upućenima na Natječaj postojao je velik postotak onih koja svojom kvalitetom zaslužuju posebno priznanje, što dokazuje vitalnost hrvatske dramske produkcije, ali je i Povjerenstvo stavilo pred težak i nezahvalan zadatak selekcije.
 
                    Stoga je u uži izbor uvršteno 10 djela, dodijeljene su, uz jednu prvu, dvije druge i tri treće nagrade, uvijek u želji da stimulacija domaćeg dramskog stvaralaštva bude što šira, pravednija i obuhvatnija u smislu njegovih segmenata, u koje su, u skladu s orijentacijom i praksom Povjerenstva, ravnopravno uključena i djela namijenjena djeci i mladeži.
 
                    U uži izbor uvrštene su slijedeće drame (abecednim redom):
 
                    1. Siniša Bahun: MISS SARAJEVO,
                    2. Amir Bukvić: SVEMIRSKO PUTOVANJE MALOG PRINCA,
                    3. Matko Elezović: CALIFORNIJA U NAŠEM SELU,
                    4. Maja Gregl: LJUBAV NA KONVOJU,
                    5. Sergej Mioč: ŠESTI ORTAK,
                    6. Tahir Mujičić: GOLDONI & GOZZI PLAY,
                    7. Filip Nola: MALO SUTRA,
                    8. Silvija Šesto: STVARI SE MORAJU PROMATRATI I NA DRUGI NAČIN,
                    9. Tena Štivičić: KOMEDIJA ZABLUDA,
                   10. Marina Vujčić: SRETAN KRAJ.
 
                    Na svojoj završnoj sjednici, održanoj dne 19. ožujka 2009., Povjerenstvo je jednoglasno zaključilo da se dodijele slijedeće nagrade:
 
                        1. Davor Špišić: ALABAMA,
 
                        2. (ravnopravno dijele)
                             Damir Petričević: PROLAZNICI i
                             Slobodan Šnajder: KAKO JE DUNDA SPASILA DOMOVINU,
 
                        3. (ravnopravno dijele)
                             Miro Gavran: NAJLUĐA PREDSTAVA NA SVIJETU,
                             Nenad Stazić: OTAC TUĐE DJECE i
                             Yves-Alexandre Tripković: KRIZANTEMA.
 
 
 
Prva nagrada:
 
DAVOR ŠPIŠIĆ:
ALABAMA
 
Junaci snažne i dojmljive Špišićeve drame članovi su tipične obitelji njegova rodnog grada, razorene i izložene surovostima poraća i vulgarnog kapitalizma: žrtve rata, ranjenici dušom i tijelom, prognanici, siromasi, mučenici… Davor Špišić nastoji nanovo zalijepiti obiteljske krhotine, pomiriti nepomirljivo i vratiti tračak nade, a manirom rasnog majstora to naposljetku i uspijeva.
 
 
Druga nagrada – ravnopravno dijele:
 
DAMIR PETRIČEVIĆ:
PROLAZNICI
 
Prolaznici Damira Petričevića jedinstveni su spomenik i hommage Osijeku, njegovoj povijesti, sadašnjosti i budućnosti, njegovim žiteljima, spomenicima, ulicama, perivojima i grobovima, svakom njegovom stvorenju, kutku i kamenu. Rijetko se u današnjem vremenu može pronaći tekst pisan s toliko topline, dobrote, odanosti, poznavanja i ljubavi prema voljenom gradu i svim njegovim dušama, pokojnima i živima.
 
SLOBODAN ŠNAJDER:
KAKO JE DUNDA SPASILA DOMOVINU
 
Šnajderova pokazna vježba iz kanibalizma izuzetno je duhovita i dovitljiva komedija, smještena u doba francusko-pruskog rata, nastala poput Poštanske kočije Johna Forda na motivima Guya de Maupassanta. Govoreći o nekoj tamo davnoj okupaciji jedan novi, prema vlastitim riječima napokon lako probavljivi Šnajder, znalački i cinički zabavlja se današnjicom, protkanom ljudskim glupostima, staleškim interesima te nacionalističkim, militarističkim, religioznim, jezičnim i seksualnim zavrzlamama.
 
 
Treća nagrada – ravnopravno dijele:
 
MIRO GAVRAN:
NAJLUĐA PREDSTAVA NA SVIJETU
 
Najizvođeniji hrvatski dramatičar Miro Gavran napisao je razigranu monodramu o suvremenom hrvatskom kazalištu i njegovim gorućim problemima. Gavranova komedija raskošna je stilska vježba, koja svojoj protagonistkinji pruža mogućnost za obilje izvedbenih, glumačkih, govornih i karakternih parada, a istodobno duhovito i kritički govori o životu i teatru danas i ovdje.
 
NENAD STAZIĆ:
OTAC TUĐE DJECE
 
Otac tuđe djece Nenada Stazića precizno je i virtuozno napisana komedija, s glavom i repom, izvrsnim zapletom i sjajnim raspletom. Iako govori o moralnim, obiteljskim i društvenim problemima hrvatske urbane sredine, sasvim sigurno osvojila bi i strane gledatelje, sa stotinama izvedbi na Broadwayu i West Endu.
 
YVES-ALEXANDRE TRIPKOVIĆ:
KRIZANTEMA
 
Krizantema Yvesa-Alexandrea Tripkovića istovremeno je razbarušeno i promišljeno djelo, raskalašeno i ćudoredno, radosno i melankolično, perverzno i strasno, ludo i mudro. Tripkovićev tekst, prepun najekstremnijih stanja, osjećaja, doživljaja i boja, donosi našem teatru i dramskoj književnosti izuzetno poželjno osvježenje, vjetar s mirisom Seine, a iskreno vjerujemo da su i hrvatska i francuska kultura u tom mladom, izuzetno nadarenom autoru i eruditu dobile svojeg trajnog veleposlanika.