Hrvatski nositelji Oznake europske baštine

1. MUZEJ KRAPINISKIH NEANDERTALACA I NALAZIŠTE HUŠNJAKOVO


Foto: Damir Fabijanić
 
Republika Hrvatska prvi je put participirala u ovoj inicijativi u selekciji 2015. – 2016. godine kada je Oznaka dodijeljena Muzeju krapinskih neandertalaca i nalazištu Hušnjakovo.

Muzej krapinskih neandertalaca na interaktivan način predstavlja podrijetlo života na Zemlji i evoluciju čovječanstva te spada među najposjećenije muzeje u ovom dijelu Europe. U neposrednoj blizini Muzeja nalazi se lokalitet Hušnjakovo – mjesto na kojem je 1899. godine prikupljena najbogatija zbirka neandertalskog čovjeka na svijetu. Zbog iznimne važnosti sâm lokalitet je zaštićeno prirodno područje, a od 1961. i prvi zaštićeni paleontološki spomenik prirode u Republici Hrvatskoj. Krapinsku fosilnu zbirku istraživali su stručnjaci iz cijeloga svijeta. Njihova interpretacija nalaza iz Krapine utjecala je na različite znanstvene teorije o razvoju čovjeka, opstanku naše civilizacije i o tome kako su ljudske zajednice u Europi živjele u razdoblju pleistocena. Upravo je to razlog zbog čega je Muzej uvršten na popis lokaliteta Europske unije kojima se dodjeljuje Oznaka europske baštine i njegove važne uloge u povijesti i kulturi Europe. Zahvaljujući ovom priznanju, Muzej je kroz različite muzejske programe ostvario nekoliko vrlo zapaženih međunarodnih kulturnih suradnji, a 2019. godine zbog iznimno uspješnih rezultata istaknut je kao primjer dobre prakse na području Europske unije.

  
Foto: Luka Mjeda                                                       Foto: Arhiva muzeja krapinskih neandertalaca 


Foto: Luka Mjeda
 
Odgovorna osoba:
Jurica Sabol, ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja

e-pošta: jurica.sabol@mhz.hr
 

2. MUZEJ VUČEDOLSKE KULTURE I ARHEOLOŠKI LOKALITET VUČEDOL


Foto: Marko Balaži

Oznaka europske baštine dodijeljena je Muzeju vučedolske kulture i nalazištu Vučedol u selekciji 2021. – 2022. godine.

Muzej vučedolske kulture posvećen je u potpunosti jednoj prapovijesnoj kulturi – vučedolskoj kulturi. Smješten je na desnoj obali rijeke Dunav u blizini grada Vukovara. Novoizgrađena zgrada muzeja ugrađena je u padinu arheološkog nalazišta Vučedol koje datira iz neolitika (oko 6000 godina pr. Kr.), a svoj je vrhunac dosegnulo u doba vučedolske kulture, od 3000 do 2500 godina pr. Kr.

Vučedolska se kultura proširila sa svojega izvornog područja – teritorija između rijeka Save, Dunava i Drave – na područje današnjih trinaest europskih zemalja. To je omogućilo širenje indoeuropske tradicije i brojnih inovacija poput najstarijih kolica s četiri kotača, prve proizvodnje bronce ili najstarijeg indoeuropskog kalendara. To je vučedolsku kulturu učinilo važnim čimbenikom u razvoju europske i zapadne civilizacije i izvorom znanja za brojne znanstvene studije.

Odgovorna osoba:
Mirela Hutinec, ravnateljica

e-pošta: info@vucedol.hr
 
https://vucedol.hr