U Vrgorcu i Varaždinu program petog izdanja Susreta u vrtovima / Rendez-vous aux jardins

Hrvatska već petu godinu sudjeluje u manifestaciji Susret u vrtovima / Rendez-vous aux jardins, koju od 2003. godine organizira francusko Ministarstvo kulture prvog vikenda u lipnju, kada se u cijeloj Europi za javnost otvaraju privatni i javni vrtovi, parkovi i perivoji, kako bi potaknuli građane da obrate više pozornosti na svoj okoliš, uživaju u ljepoti oblikovanih prostora i osvijeste povezanost između ljudi i prirode. Manifestacijom se također nastoji istaknuti važnost podizanja svijesti o zaštiti, očuvanju i obnovi te vrste kulturne baštine, osobito kod djece i mladih, kao i nužnosti stručne edukacije.

Ovogodišnjom temom Glazba u vrtu naglasak će biti na zvukovima iz vrtova i parkova kao što su pjev ptica, glasanje ostalih životinja, žubor vode, šum vjetra, šuštanje biljaka, uz suvremene zvučne instalacije.
U koordinaciji Ministarstva kulture i medija te u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Imotskom i Centrom za kulturu i baštinu Grada Vrgorca te Konzervatorskim odjelom u Varaždinu priređeni su prigodni edukativni programi.




VRGORAC
Park 4. gardijske brigade - PAUCI
2. lipnja 2023. u 9:00 sati
 
Program Slušam, tražim, učim zvukove parka organizirali su  Centar za kulturu i baštinu Grada Vrgorca i Konzervatorski odjel u Imotskom. U suradnji s Dječjim vrtićem „Pčelica“ Vrgorac održat će se program Osluškujem i slikam zvuk parka koji uključuje radionice uz pomoć zvučnih centara, u suradnji s Osnovnom školom „Vrgorac“ održat će se program Onomatopeja parka koji uključuje školu u prirodi, a u suradnji sa Srednjom školom Tina Ujevića Vrgorac organizirat će se program Poučnom stazom slušam park koji uključuje edukativno predavanje o vrgoračkom  gradskom parku.
 
 
Varaždinske toplice
Lječilišni perivoj
2. lipnja 2023. u 10:30 sati
 
Program Glazba u vrtu – pjesma vode, vjetra i ptica u topličkom Lječilišnom perivoju uključuje prezentaciju kojom će se djeci Dječjeg vrtića „Tratinčica“ Varaždinske Toplice kao i ostaloj zainteresiranoj publici predstaviti prirodna i kulturna baština Lječilišnog perivoja u Varaždinskim Toplicama, s posebnim osvrtom na zvukove koje u perivoju proizvodi priroda.