24. studenog 2023. – Ministri kulture, audiovizualnih djelatnosti i medija Europske unije o poboljšanju radnih uvjeta za umjetnike i druge profesionalce u kulturi

U petak, 24. studenog 2023. godine ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovat će na Vijeću ministara kulture, audiovizualnih djelatnosti i medija zemalja članica Europske unije koje će se održati u Bruxellesu.

Ministrica će boraviti u službenom posjetu Bruxellesu povodom sjednice Vijeća Europske unije za obrazovanje, mlade, kulturu i sport (EYCS). Za tu sjednicu Vijeća u sastavu ministara kulture, audiovizualne politike i medija, španjolsko predsjedništvo je predvidjelo usvajanje zaključaka o jačanju kulturne i kreativne dimenzije europskog sektora videoigara kako bi se istaknuo njegov značaj i potencijal u kontekstu rasta i međusektorskih inovacija u okviru digitalne tranzicije koju provodi EU.

Dokument se poziva i na Plan rada EU-a za kulturu za razdoblje 2023. - 2026. koji uključuje jačanje kulturne i kreativne dimenzije u europskom sektoru videoigara kao jedne od glavnih aktivnosti. U okviru rasprave ministri će razmijeniti mišljenja o poboljšanju radnih uvjeta za umjetnike i druge profesionalce u kulturi te će predstaviti primjere dobrih praksi unutar svojih zemalja kako bi informirali države članice o vlastitim politikama i mjerama koje su dostupne onima koji rade u kulturnim i kreativnim sektorima, posebno uzimajući u obzir mjere poduzete tijekom pandemije bolesti COVID-19.