Nedjelja, 22.05.2011. - Dan zaštite prirode RH u Parku Maksimir u Zagrebu

U nedjelju, 22. svibnja 2011.godine od 11:00 do 17:00 sati u zagrebačkom parku Maksimir u sklopu Međunarodnog desetljeća biološke raznolikosti, a povodom Dana zaštite prirode Republike Hrvatske, časopis GEO u suradnji s Ministarstvom kulture, Državnim zavodom za zaštitu prirode, Javnom ustanovom „Maksimir“ i Udrugom „Profesor Baltazar“ organizira akcijski dan.

Svake se godine 22. svibnja obilježava Međunarodni dan biološke raznolikosti, a u Republici Hrvatskoj to je i Dan zaštite prirode. Time se naša zemlja pridružuje svijetu u nastojanjima da se očuva biološka raznolikost i unaprijedi zaštita prirode. Akcijski dan u parku Maksimir namijenjen je svima, a prije svega djeci zbog svoga edukativnoga karaktera.
 
Bogatstvo biološke raznolikosti u
Hrvatskoj te razlozi ugroženosti pojedinih vrsta, kao i važnost njihova očuvanja bit će predstavljeni na informativnim štandovima organizatora i drugih udruga koje se bave očuvanjem prirode. A kako bi zainteresiranima dodatno približili bogatstvo različitih vrsta u Zagrebu, više od dvadeset stručnjaka vodit će edukativne ture u trajanju od 30 do 45 minuta. Te će ture uključivati upoznavanje ptica, vodozemaca, šišmiša, mrava, biljnih vrsta...
 
Na samom ulazu u park zainteresirani će na
informacijskim mjestima moći potražiti savjete o hortikulturnom uređenju ili doznati sve o krpeljima i komarcima te kako se zaštititi od njih. Oni najmlađi moći će sudjelovati u brojnim radionicama, primjerice u izradi kućica za ptice i šišmiše, te u igraonicama i nagradnim igrama (potraga za blagom Uhvati biološku raznolikost i sl.). Posebnost ove godine jest Baltazar-grad, koji će se samo za taj dan „sagraditi“ na maloj pozornici kod ulaza u Maksimir. Djeca će se moći upoznati s Profesorom Baltazarom i drugim likovima iz našega poznatoga crtanog filma te uživati u prigodnom popratnom zabavno-edukativnom programu o maksimirskoj svakidašnjici.
 
Događaj traje od 11 do 17 sati, a sve informacije o programima vođenja i radionicama možete dobiti na informacijskim mjestima na ulazu u park Maksimir. Na istome mjestu prijavite djecu za sudjelovanje u nagradnoj igri potrage za blagom pod nazivom Uhvati biološku raznolikost. Više informacija potražite na: www.geo.com.hr

Program