15.07.2011. - Otvorenje izložbe 'Nematerijalna kulturna baština Republike Hrvatske upisana na listu UNESCO-a' u Splitu

U petak, 15. srpnja, 2011. godine u 20:00 sati, u Etnografskom muzeju u Splitu, ministar kulture mr. Jasen Mesić svečano će otvoriti izložbu 'Nematerijalna kulturna baština Republike Hrvatske upisana na listu UNESCO-a'.

Riječ je o izložbi Hrvatske nematerijalne baštine na UNESCO-ovoj listi koja će biti prezentirana podijeljena je u deset cjelina - Čipkarstvo u Hrvatskoj, Dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja, Festa Sv. Vlaha, zaštitnika Dubrovnika, Godišnji proljetni ophod Kraljice ili Ljelje iz Gorjana, Procesija „Za Križen“ na otoku Hvaru, Godišnji pokladni ophod zvončara s područja Kastva, Umijeće izrade drvenih tradicijskih dječjih igračaka s poručja Hrvatskog zagorja, Sinjska alka, viteški turnir u Sinju, Medičarski obrt na području sjeverne Hrvatske i Ojkanje.
 
Nematerijalnu kulturnu baštinu, koja se prenosi iz generacije u generaciju, zajednice i skupine iznova stvaraju kao reakciju na svoje okruženje, svoje uzajamno djelovanje s prirodom i svoju povijest te je od izuzetne je važnosti da se deset fenomena koje je Republika Hrvatska upisala na UNESCO-ovu listu predstave javnosti u cjelini. Nakon Splita, predviđeno je da ova izložba na jesen bude prikazana u Makedoniji, a nakon toga predviđeno je postavljanje u ostalim europskim državama. Republika Hrvatska europska je država koja je upisala najveći broj dobara na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a. Izložba će prezentirati filmove, tekstove, fotografije, zemljopisne karte i predmete vezane uz pojedina kulturna dobra koja su na UNESCO-voj Reprezentativnoj listi nematerijalne baštine čovječanstva, kao i ono na Listi ugrožene kulturne baštine kojoj je potrebna hitna zaštita.