4. prosinca 2023. – Okrugli stol arhitekata i konzervatora povodom otvorenog javnog savjetovanja o nacrtu novog Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara

Povodom otvorenog javnog savjetovanja o nacrtu novog Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara Ministarstvo kulture i medija, u suradnji s Hrvatskom komorom arhitekata i Udruženjem hrvatskih arhitekata, u ponedjeljak 4. prosinca 2023. organizira okrugli stol arhitekata i konzervatora za stručnu javnost od 16,00 do 18,00 sati u dvorani Tena u sklopu CroAtriuma  Nacionalne i sveučilišne knjižnice, Ulica Hrvatske bratske zajednice 4 u Zagrebu.

Nacrt Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara predstavit će ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Tomislav Petrinec, a nakon toga je predviđena rasprava za koju se očekuje da potakne struku na podnošenje prijedloga u e-savjetovanje.

Cilj je novog zakona preciznije definirati i urediti sva postupanja koja se odnose na projektiranje i ishođenje dozvola u kontekstu provođenje mjera zaštite kulturne baštine. Riječ je o zakonskom okviru koji će biti jasan, precizan i osuvremenjen, usklađen s potrebnim izmjenama u provođenju mjera zaštite kulturnih dobara, u kontekstu klimatskih promjena, energetske krize i ostalih rizika.