​25. rujna 2023. – Najava sastanka ministara kulture država članica Europske unije o kulturi kao osnovnom javnom dobru i održivom upravljanju kulturnom baštinom

U ponedjeljak 25. i utorak 26. rujna ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovat će na neformalnom sastanku ministara kulture država članica EU-a koji će se održati u Cáceresu povodom španjolskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Najavljeno je da će ministri razgovarati o dvije teme: kulturi kao temeljnom, odnosno globalnom javnom dobru i o održivom upravljanju kulturnom baštinom. Kultura kao globalno javno dobro bila je postavka prošlogodišnje UNESCO-ove Svjetske konferencije o kulturnim politikama i održivom razvoju – MONDIACULT 2022. te se ovom konferencijom nastavljaju dugotrajna nastojanja isticanja kulture kao ključne komponente UN-ovih ciljeva održivog razvoja. Ministri će raspravljati i o tome kako kulturna baština, a posebice kulturni krajolici, mogu pridonijeti borbi protiv klimatskih promjena i smanjenju ovisnosti o trenutnim izvorima energije.

U širem smislu, rasprava će biti usmjerena i na doprinos kulturne baštine održivom razvoju te razmjenu dobrih praksi i poticanje suradnje institucija i organizacija civilnog društva.

Na sastanku se planira usvajanje Deklaracije iz Cáceresa pod nazivom „Kultura: obzori prosperiteta“ kojom se kultura definira kao pravo svakog građanina koje javne vlasti imaju obavezu čuvati. Tom bi se deklaracijom potpisnike obvezalo na percepciju kulture kao osnovnog, globalnog javnog dobra.