Arhiva 2005. - 2009.

6. sjednica, 1. prosinca 2009.
Na šestoj sjednici, održanoj 1. prosinca 2009. godine, članovi Vijeća su dovršili razmatranje prethodno ocijenjenih programa iz područja profesionalnih kazališta prijavljenih na Poziv za javne potrebe u kulturi za 2010. godinu i dali svoje prijedloge raspodjele financijskih sredstva.

5. sjednica, 24. studenoga 2009.
Peta sjednica Kulturnog vijeća za dramske umjetnosti održana je 24. studenoga 2009. godine. Članovi vijeća su razmotrili dio ocijenjenih programa iz područja profesionalnih kazališta prijavljenih na Poziv za javne potrebe u kulturi za 2010. godinu i dali svoje prijedloge raspodjele financijskih sredstava.

4. sjednica, 11. studenoga 2009.
Na četvrtoj sjednici, održanoj 11. studenoga 2009. godine, članovi Vijeća su razmotrili sve programe iz područja profesionalne kazališne djelatnosti prijavljene na Poziv za javne potrebe u kulturi za 2010. godinu i ocijenili programe ocjenama A, B, C te programe lokalne organizacije kazališnih gostovanja predložili za uvrštenje u mrežu A (područja od posebne državne skrbi) i mrežu B (područja za gostovanja po povoljnijoj cijeni).

3. sjednica, 3. studenoga 2009.
Treća sjednica Kulturnog vijeća za dramske umjetnosti održana je 3. studenoga 2009. godine. Članovi Vijeća su razmotrili sve programe iz područja kazališnog amaterizma prijavljene na Poziv za javne potrebe u kulturi za 2010. godinu i dali svoje prijedloge raspodjele sredstava, prethodno ocijenjene ocjenama A i B.
 
2. sjednica, 26. listopada 2009.
Na drugoj sjednici, održanoj 26. listopada 2009. godine, članovi Kulturnog vijeća za dramske umjetnosti su razmotrili sve programe iz područja kazališnog amaterizma prijavljene na Poziv za javne potrebe u kulturi za 2010. godinu i dali svoje ocjene. Ocjenom A se financiranje programa u potpunosti odobrava, ocjenom B se financiranje djelomično odobrava, dok se ocjenom C financiranje odbija.
1. sjednica, 15. listopada 2009.
Prva sjednica Kulturnog vijeća za dramske umjetnosti održana je 15. listopada 2009. godine. Članovima Vijeća su dani na uvid sljedeći materijali: Kriteriji za prihvaćanje prijedloga programa u području dramske umjetnosti, evaluacija programa profesionalnih kazališta i kazališnog amaterizma iz 2009. godine, pregled troškovnika nacionalnih i regionalnih kazališta 2010. godine i pregled programa prijavljenih na Poziv za javne potrebe u kulturi za 2010. godinu. Vijeće je jednoglasno usvojilo Kriterije za prihvaćanje prijedloga programa u području dramske umjetnosti.
Posebno je istaknuto kako će se pri valorizaciji i ocjenjivanju programa prijavljenih na Poziv za javne potrebe u kulturi za 2010. godinu voditi računa o pravovremenom i cjelovitom izvršenju sufinanciranih programa u 2009. godini i kako će potpora projektu profesionalizacije kazališta ostati pri vrhu prioriteta.
11. sjednica Kulturnog vijeća za dramske umjetnosti održana je 10. lipnja 2009. godine. Predsjednik Vijeća podnio je izvješće o održanoj sjednici Nacionalnog vijeća te iznio svoje izlaganje s te sjednice članovima Vijeća: o proteklom radu Vijeća, odobrenim programima u 2009. , o važnim ostvarenjima u području dramske umjetnosti tijekom 2007. i 2008. godine te prijedloge zaključaka za 2009. i 2010. godinu. Vijeće je istaknulo nekoliko tema o kojima će raspravljati u predstojećem radu, a jedna od njih je i evaluacija mreže kazališnih gostovanja.
 
10. sjednica Kulturnog vijeća za dramske umjetnosti održana je 5. svibnja 2009. godine. Članovi Vijeća razmotrili su pregled odobrenih programa profesionalne dramske djelatnosti i kazališnog amaterizma, prijavljenih na Poziv za javne potrebe u kulturi za 2009. godinu. Uočeno je znatno smanjenje odobrenih sredstava u odnosu na prošlu godinu, uvjetovano smanjenjem proračunskih sredstava koja su bila na raspolaganju za potporu programima. Programsko povećanje sredstava ostvareno je jedino u potpori profesionalnoj produkciji gradskih kazališta u RH. Članovi Vijeća obaviješteni su o aktivnostima Ministarstva tijekom višemjesečnog razdoblja: održan je okrugli stol u sklopu Festivala hrvatske drame i autorskog kazališta Marulićevi dani, koji je okupio značajan broj ravnatelja i intendanata hrvatskih kazališta, a na kojem je predstavljen zbornik radova Kazalište kao akcija sa skupa u povodu 60. obljetnice INK te predstavljen projekt Noć kazališta-Noć otvorenih vrata. Članovi Vijeća obaviješteni su i da je održan sastanak s intendantima četiri HNK, na kojem je istaknuta važnost međusobne suradnje nacionalnih kazališta. Također i da će Poziv za javne potrebe u kulturi za 2010. biti raspisan ranije, 1. lipnja 2009. godine.

9. sjednica Kulturnog vijeća za dramske umjetnosti održana je 21.siječnja 2009. godine. Na sjednici je nastavljeno razmatranje programa i predlaganje sredstava za programe prijavljene na Poziv za javne potrebe u kulturi za 2009. godinu (redovni programi gradskih kazališta, lokalna organizacija kazališnih gostovanja, produkcije privatnih kazališta te programi većih kazališnih festivala).
8. sjednica Kulturnog vijeća za dramske umjetnosti održana je 19. siječnja 2009. godine.  Na sjednici su predložena sredstva za programe profesionalne dramske djelatnosti prijavljeni na Poziv za javne potrebe u kulturi za 2009. godinu – festivali, gostovanja gradskih kazališta i gostovanja privatnih kazališta.

7. sjednica Kulturnog vijeća za dramske umjetnosti održana je 15. siječnja 2009. godine. Članovi Vijeća obaviješteni su koliko proračunskih sredstava će se moći izdvojiti za programe profesionalne dramske djelatnosti i kazališnog amaterizma. Na sjednici su predlagana sredstva za programe kazališnog amaterizma. Vijeće je, nakon razmatranja na prethodnim sjednicama, prihvatilo Poslovnik o radu Kulturnog vijeća za dramske umjetnosti i Kriterije o radu Kulturnog vijeća, koji su objavljeni na web stranicama Ministarstva kulture.

6. sjednica Kulturnog vijeća za dramske umjetnosti održana je 11. prosinca 2008. godine. Na sjednici su razmatrani i ocjenjivani predikatima (A; B; C) programi profesionalne dramske djelatnosti, prijavljeni na Poziv za javne potrebe u kulturi za 2009. godinu: lokalna organizacija kazališnih gostovanja i produkcije privatnih kazališta.

5. sjednica Kulturnog vijeća za dramske umjetnosti održana je 8. prosinca 2008. godine. Na sjednici su razmatrani i ocjenjivani predikatima (A;B;C) programi profesionalne dramske djelatnosti, prijavljeni na Poziv za javne potrebe u kulturi za 2009. godinu: gostovanja privatnih kazališta, redovni programi gradskih kazališta i lokalna organizacija kazališnih gostovanja. Sjednici je nakratko prisustvovala i državna tajnica mr. sc. Nina Obuljen, koja je članovima Vijeća prenijela preporuke za valorizaciju programa, a s obzirom na smanjenje proračunskih sredstava za 2009. godinu. Kao osnovni preduvjet za potporu programima istaknuta je korektnost i pravovremenost izvješća o ostvarenju programa iz prethodne godine.

4. sjednica Kulturnog vijeća za dramske umjetnosti održana je 2. prosinca 2008. godine. Na sjednici su razmatrani i ocjenjivani predikatima (A;B;C) programi profesionalne dramske djelatnosti, prijavljeni na Poziv za javne potrebe u kulturi za 2009. Godinu: festivali, gostovanja gradskih kazališta i gostovanja privatnih kazališta.

3. sjednica Kulturnog vijeća za dramske umjetnosti održana je 27. studenog 2008. godine. Na sjednici se nastavilo s razmatranjem i ocjenjivanjem predikatima (A;B;C) programa kazališnog amaterizma, prijavljenih na Poziv za javne potrebe u kulturi za 2009. godinu.

2. sjednica Kulturnog vijeća za dramske umjetnosti održana je 24. studenog 2008. godine. Na sjednici su razmatrani i ocjenjivani predikatima (A-program se u potpunosti podržava; B- program se djelomično podržava;C – program se ne podržava) programi kazališnog amaterizma, prijavljeni na Poziv za javne potrebe u kulturi za 2009. godinu.

1. sjednica Kulturnog vijeća za dramske umjetnosti održana je 11. studenog 2008. godine. Konstituirajuću sjednicu Kulturnog vijeća za dramske umjetnosti, u novom sastavu, otvorio je ministar mr. sc. Božo Biškupić te zahvalio članovima na odazivu i zaželio uspjeh u predstojećem radu . Ministar je obavijestio članove Vijeća da će u 2009. godini, zbog recesije, biti na raspolaganju 20% manje proračunskih sredstava za programe u odnosu na prošlu godinu. Na dnevnom redu sjednice bilo ja problematika repertoara i poslovanja Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu te je istaknuta i važnost međusobne suradnje nacionalnih kazališta.
 
 
4. sjednica Kulturnog vijeća za dramske umjetnosti održana je 15. svibnja 2008. godine. Na sjednici je izložen sažetak dosadašnjih ostvarenja i pomaka u skladu sa Zakonom o kazalištima: Ministarstvo kulture dalo  je znatnu potporu programima regionalnih kazališta u cilju kontinuirane profesionalne kazališne produkcije i regionalnog kulturnog razvoja; napravljena je elektronička baza očevidnika kazališta pri Ministarstvu kulture; osnovana su regionalna kulturna i kazališna vijeća; učinjeni su i pomaci u mreži gostovanja putem sufinanciranja lokalnih organizatora gostovanja i kazališta za programe gostovanja; obnovljene su mnoge izvedbene dvorane na području cijele RH (Vukovar, Vinkovci, Županja, Poreč i dr),
Na sjednici su zatim razmatrani i dodatni zahtjevi za financiranje u 2008. godini.
Kako članovima Vijeća ističe četverogodišnji mandat, na sjednici je zaključeno da je Vijeće u ovom sastavu prepoznalo i podržalo kvalitetne programe: u 2008. godini od ukupno 199 prijavljenih programa profesionalne djelatnosti sufinancirana su 116 programa s ukupno 28.859.250,00 kn (2.212..000,00 više od 2007), a iz područja kazališnog amaterizma od 94 prijavljena programa sufinancirana su 48 programa sa 962.000,00 kn (73.000,00 kn više od 2007.); napravljen je i važan iskorak kojim se dala veća programska potpora regionalnim kazalištima, kao i programima gostovanja.
 
3. sjednica Kulturnog vijeća za dramske umjetnosti održana je 17. prosinca 2007. godine. Tijekom sjednice ponovno su razmotreni svi prijedlozi Vijeća za sufinanciranje programa temeljem Poziva za predlaganje javnih potreba u kulturi za 2008. godinu.
 
2. sjednica Kulturnog vijeća za dramske umjetnosti održana je 14. prosinca 2007. godine. Članovi Vijeća razmatrali su, ocjenjivali i predlagali za sufinanciranje programe profesionalne djelatnosti prijavljene na Poziv za predlaganje javnih potreba u kulturi za 2008.: festivali i manifestacije, programi gostovanja gradskih i privatnih kazališta, redovne programe gradskih kazališta, programe lokalne organizacije kazališnih gostovanja, produkcije privatnih kazališta i ostale programe. Ukupno je prijavljeno 199 programa za sufinanciranje.
 
1. sjednica Kulturnog vijeća za dramske umjetnosti održana je 13. prosinca 2007. godine.
Na sjednici su razmatrani, ocjenjivani i predloženi za sufinanciranje programi kazališnog amaterizma prijavljeni na Poziv za predlaganje javnih potreba u kulturi za 2008. godinu (manifestacije, gostovanja i redovni programi kazališnog amaterizma). Ukupno je prijavljeno 94 programa za sufinanciranje.
 

8. sjednica Kulturnog vijeća za dramske umjetnosti održana je 15. svibnja 2007. godine. Na dnevnom redu sjednice bilo je razmatranje dodatnih zahtjeva, kao i ranije podnesenih zahtjeva za sufinanciranje u sklopu Poziva za javne potrebe u kulturi za 2007. godinu iz područja kazališne djelatnosti i djelatnosti kazališnog amaterizma.

7. sjednica Kulturnog vijeća za dramske umjetnosti održana je 19. veljače 2007. godine. Tijekom sjednice se raspravljalo o Nacrtu pravilnika o kriterijima i standardima za osiguravanje sredstava za nacionalna kazališta, u skladu s novim Zakonom o kazalištima. Nacionalnim kazalištima uputit će se također obavijest da po uspostavljanju kazališnog vijeća dostave Ministarstvu prijedloge kriterija i standarda za osiguranje sredstava za rad, kao i mišljenje osnivača o istom.

6. sjednica Kulturnog vijeća za dramske umjetnosti održana je 12. veljače 2007. godine. Na dnevnom redu sjednice bila je rasprava za izradu prijedloga novih kriterija i standarda za rad nacionalnih kazališta.

5. sjednica Kulturnog vijeća za dramske umjetnosti održana je 5. veljače 2007. godine. Na sjednici su razmatrani zahtjevi za sufinanciranje koji nisu bili riješeni na prethodnim sjednicama, a također je podneseno izvješće o dosad odobrenim programima prijavljenima na Poziv za javne potrebe u kulturi za 2007. godinu.

4. sjednica Kulturnog vijeća za dramske umjetnosti održana je 18. prosinca 2006. godine. Na sjednici su članovi Vijeća nastavili razmatrati i ocjenjivati programe kazališnog amaterizma prijavljene na Poziv za javne potrebe u kulturi za 2007. godinu. Zatim su razmatrani programi gostovanja profesionalnih kazališta, redovnih programa gradskih i nacionalnih kazališta, programa lokalnih organizatora kazališnih gostovanja, te programa nezavisnih produkcija prijavljenih na Poziv za javne potrebe u kulturi za 2007. godinu.

3. sjednica Kulturnog vijeća za dramske umjetnosti održana je 5. prosinca 2006. godine. Na dnevnom redu sjednice bilo je daljnje razmatranje i ocjenjivanje programa kazališnog amaterizma, a zatim i programa profesionalnih kazališnih festivala i manifestacija prijavljenih na Poziv za javne potrebe u kulturi za 2007. godinu. Istaknuta je važnost potpore kazalištima za djecu i mlade.

2. sjednica Kulturnog vijeća za dramske umjetnosti održana je 4. prosinca 2006. godine. Na dnevnom redu sjednice bilo je razmatranje i ocjenjivanje programa kazališnog amaterizma prijavljenih na Poziv za javne potrebe u kulturi za 2007. godinu, prema prethodno utvrđenim Kriterijima za vrednovanje programa.

1. sjednica Kulturnog vijeća za dramske umjetnosti održana je 15. studenog 2006. godine. Tijekom sjednice razmatrana su izvješća četiriju nacionalnih kazališta za razdoblje od siječnja do lipnja 2006. godine, kao i nekoliko molbi za sufinanciranje programa. Uočeno je da neka nacionalna kazališta znatno odstupaju u realiziranom programu od programa koji su prijavili na Poziv za javne potrebe u kulturi Ministarstva kulture, a na temelju kojega su odobrena sredstva, pri čemu Ministarstvo nije bilo obaviješteno o izmjenama. Nacionalnim kazalištima će se uputiti obavijest da su dužna izvijestiti Ministarstvo o izmjenama programa i obrazložiti okolnosti izmjene repertoarnih naslova.

 
 11. sjednica Kulturnog vijeća za dramske umjetnosti održana je 14. lipnja 2006. godine. Na dnevnom redu sjednice bio je razgovor o predstojećem  Festivalu svjetskog kazališta. Sjednici je prisustvovala Dubravka Vrgoč, koja je članove Vijeća upoznala s pretprogramom i financijskim planom Festivala. Vijeće je podržalo zamolbu D. Vrgoč za odobrenjem dodatnih sredstava za pokrivanje troškova gostovanja predstave Petera Brooka. Vijeće je također preporučilo, u skladu s mogućnostima, gostovanje jedne festivalske predstave i u nekom od gradova RH (eventualno Rijeka i Split).

10. sjednica Kulturnog Vijeća za dramske umjetnosti održana je 16. svibnja 2006. godine. Na sjednicu su pozvani predstavnici Međunarodnog festivala kazališta lutaka - PIF,  Livija Kroflin i Zvonko Festini, koji su predstavili pretprogram Festivala i temu ovogodišnjeg Festivala – slovačko lutkarstvo i bratislavska lutkarska škola, kao i bogati popratni program. Istaknuto je da će idući jubilarni 40. PIF biti potrebno obilježiti na odgovarajući način, što će iziskivati i povećanje financijskih sredstava. Vijeće podržava mogućnost gostovanja neke od gostujućih festivalskih predstava i u većim hrvatskim gradovima u kojima djeluju lutkarska kazališta (Čakovec, Karlovac, Sisak, Varaždin).

9. sjednica Kulturnog vijeća za dramske umjetnosti održana je 20. travnja 2006. godine. Nastavljen je razgovor na temu Festivala svjetskog kazalište te je sjednici Vijeća prisustvovala predstavnica Festivala Dubravka Vrgoč, koja je obavijestila da je organizaciju Festivala Grad Zagreb povjerio Zagrebačkom kazalištu mladih. Razgovaralo se o važnosti Festivala i njegovu odgovarajućem financiranju ubuduće. Prema preporuci Grada Zagreba, smanjenje troškova Festivala ostvarit će se besplatnim korištenjem gradskih kazališnih prostora, u skladu s dogovorom s Gradom Zagrebom.
Na sjednici su razmatrane i žalbe za nefinanciranje programa u 2006., naknadne molbe za financiranje programa i molbe za uvrštenje u mrežu kazališnih gostovanja.

8. sjednica Kulturnog vijeća za dramske umjetnosti održana je 15. ožujka 2006. godine. Na sjednicu Vijeća pozvani su u zasebnim terminima predstavnici Eurokaz festivala (Gordana Vnuk), Festivala svjetskog kazališta (Dubravka Vrgoč) i Međunarodnog festivala kazališta lutaka - PIF (Zvonko Festini; ravnateljica Livija Kroflin nije prisustvovala zbog službenog puta), sa ciljem podrške festivalima, prijedlozima za poboljšanje kvalitete festivala i bolje komunikacije s Vijećem. Vijeće je predložilo, zbog ostvarenja veće kvalitete i financiranja festivala, bijenalno održavanje Eurokaz festivala i Festivala svjetskog kazališta. Za navedene festivale Vijeće smatra da se trebaju dosljedno koncepcijski profilirati, preporučilo je gostovanja festivalskih predstava i u drugim gradovima RH te podržalo organizaciju showcase programa.

7. sjednica Kulturnog vijeća za dramske umjetnosti održana je 16. veljače 2006. godine. Na sjednici su članovi Vijeća obaviješteni o odobrenim programima za financiranje u 2006. godini temeljem ocjena koje je Vijeće predložilo tijekom prethodnih sjednica. Raspravljalo se također i o situaciji i programima u Teatru ITD te o naknadnim zamolbama za financiranje programa. Vijeće je, u skladu s radom na proteklim sjednicama i razmatranjem programa, donijelo Kriterije o radu Kulturnog vijeća za dramske umjetnosti.

6. sjednica Kulturnog vijeća za dramske umjetnosti održana je 24. siječnja 2006. godine. Na sjednici su razmatrani programi prijavljeni na Poziv za javne potrebe u kulturi za 2006. godinu: programi nacionalnih kazališta, programi lokalne organizacije kazališnih gostovanja, programi nezavisnih (privatnih) kazališta te ostali programi. Istaknuti su kriteriji za ocjenjivanje pojedinih programa.

5. sjednica Kulturnog vijeća za dramske umjetnosti održana je 23. siječnja 2006. godine sa sljedećim dnevnim redom: razmatranje programa prijavljenih na Poziv za javne potrebe u kulturi za 2006. godinu: programi gostovanja gradskih kazališta, gostovanja nezavisnih (privatnih) kazališta i redovni programi gradskih kazališta.

4. sjednica Kulturnog vijeća za dramske umjetnosti održana je 4. siječnja 2006. godine. Na sjednici su razmatrani programi prijavljeni na Poziv za javne potrebe u kulturi za 2006. godinu – kazališni festivali i manifestacije.

3. sjednica Kulturnog vijeća za dramske umjetnosti održana je 3. siječnja 2006. godine. Na sjednici su razmatrani programi prijavljeni na Poziv za javne potrebe u kulturi za 2006. godinu – programi kazališnog amaterizma.

2. sjednica Kulturnog vijeća za dramske umjetnosti održana je 28. studenog 2005. godine. Razmatrana su programska i financijska izvješća o poslovanju četiri HNK u razdoblju od siječnja do lipnja 2005. godine. U cijelosti su prihvaćena izvješća HNK u Zagrebu i HNK Osijek, dok je od HNK Split zatražena kratka dopuna, a od HNK I. pl. Zajca Rijeka uz dopunu i obrazloženje za izmjenu programa prijavljenog na Poziv za javne potrebe u kulturi.

1. sjednica Kulturnog vijeća za dramske umjetnosti održana je 8. studenog 2005. godine. Pomoćnik ministra Srećko Šestan zahvalio je članovima Vijeća na dosadašnjem uspješnom radu te zaželio uspješan rad Vijeća i u novom sastavu, s novim članovima – predsjednikom Želimirom Mesarićem i Goranom Grgićem. Članove Vijeća je obavijestio o radu na novom Zakonu o kazalištima.  Ž. Mesarić i J. Ševo uključeni su u rad radne skupine za izradu prijedloga Zakona.
U nastavku sjednice razmatrane su molbe za financiranje, za prenamjenu programa i predstavke.