Bilješka sa sastanka ministrice kulture i Kulturnog vijeća za dramske i plesne umjetnosti te izvedbene umjetnosti (članovi Vijeća zaduženi za kazališta), održanog u Maloj dvorani Ministarstva kulture dana 28. siječnja 2015.


Sastanak je započeo u 13,00 sati.
 
Prisutni:
prof. dr. sc. Andrea Zlatar Violić, ministrica kulture,
prof. Berislav Šipuš, zamjenik ministrice kulture,
Vladimir Stojsavljević, pomoćnik ministrice kulture,
prof. dr. sc. Snježana Banović, predsjednica Vijeća
Zoran Mužić, član Vijeća,
Igor Ružić, član Vijeća,
dr. sc. Iva Hraste - Sočo, voditeljica Službe za dramsku umjetnost i audiovizualnu djelatnost,
Kristina Vlašiček Novoselec, voditeljica Službe za normativne poslove u kulturi i medijima.
  
Dnevni red:
  1. Analiza programa nacionalnih kazališta
  2. Ujednačavanje pravilnika nacionalnih festivala
  3. Ujednačavanje statuta nacionalnih kazališta
  4. Standardizacija rada u kazalištima
  5. Odnos sufinanciranja nacionalnih kazališta (jedinice lokalne samouprave, država, županija)
  6. Ujednačavanje statusa nezavisnih i javnih kazališta
  7. Trogodišnje financiranje u 2015. godini
 
     Sastanak je otvorila ministrica kulture dr. sc. Andrea Zlatar Violić, napominjući kako je intencija ovog sastanka da se vidi što je napravljeno u protekle tri godine, gdje su problemi, koje su mogućnosti da se pravilnicima popravi stanje, te da se napravi neka vrsta kolektivnog ugovora kojim bi se uređivalo pitanje stimulacije umjetnika zaposlenih u kazalištu. Ministrica je istaknula pomak u poslovanju Službe za dramsku umjetnost glede izrade analiza stanja u kazališnoj djelatnosti koju navodi kao jednu od najsloženijih u djelokrugu Ministarstva kulture.

     Gđa Banović ističe da postoji nedostatak komunikacije s korisnicima državnog proračuna, nedostatak želje da se napravi korak naprijed prema napretku. Ističe također problem i s lokalnom zajednicom.
 
 
Ad 1) Analiza programa nacionalnih kazališta – gđa Banović navodi da je situacija više nego porazna te da nije razvidan napredak kazališta, posebice javnih, u ispunjavanju aplikacija kao i u izvješćima. Ministrica kulture navodi da je u Ministarstvu kulture održan sastanak sa intendantima svih 5 nacionalnih kazališta kojeg su, uglavnom karakterizirale pritužbe o nedovoljnim sredstvima za programe i na osnivače. Drugi krug sastanaka održan je sa osnivačima i gradonačelnicima. Ministrica je, nakon ukazivanja gđe Banović na problematiku odvijanja sezone u Hrvatskom narodnom kazalištu „Ivana pl. Zajca“ Rijeka, kazala kako će se zatražiti pojašnjenje od strane intendanta.
 
Ad 2 i 3) Ujednačavanje pravilnika nacionalnih festivala/ Ujednačavanje statuta nacionalnih kazališta – ministrica kulture predložila je da se naprave ujednačeni nacrti pravilnika i statuta nacionalnih kazališta, a koji bi, između ostaloga, obuhvaćali standarde rada u kazalištima i stupanj odgovornosti ravnatelja. 

Ad 4 i 5) Standardizacija rada u kazalištima i Odnos sufinanciranja nacionalnih kazališta (jedinice lokalne samouprave, država, županija) – problematiziralo se pitanje honorara vanjskim suradnicima u izvršavanju programa sufinanciranih iz državnog proračuna te je predložen model eventualnog rasterećivanja financiranja prema svojevrsnom regionalnom modelu. Također je predloženo da se u ugovore Ministarstva kulture koji pokrivaju kazališnu djelatnost uvrsti odredba koja će ograničiti ugovaranje angažmana vanjskih suradnika u iznosu koji ne može biti viši od odobrenih 50% sredstava. Također je postavljeno pitanje regionalne pokrivenosti u opisu djelovanja nacionalnih kazališta, ali i rada Kazališnih vijeća gdje se posebno osvrnulo na važnost dostavljanja godišnjeg izvješća osnivaču kazališta. Ministrica je, također, istaknula problematiku trajanja godišnjih odmora u kazalištima kao i pitanje istovremenog zaposlenja u jednom kazalištu i honorarnog djelovanja u drugom.
 
Ad 6) Ujednačavanje statusa nezavisnih i javnih kazališta - gđa Banović predlaže da se uputi naputak nezavisnim kazalištima kojim se ukazuje na važnost angažiranja samostalnih umjetnika u programima sufinanciranih iz državnog proračuna, a ne uglavnom umjetnika koji su već zaposleni u institucijama. Istaknula je, također, kako je ove godine u repertoarima nezavisnih kazališta razvidan nedostatak djela hrvatskih autora u korist komercijalnih naslova. Ministrica je zatražila stav članova Vijeća o naslijeđenim dugovima intendanata u kazalištima, kao što je aktualni primjer Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. G. Ružić je predložio, kao mogući model, poništavanje važećih ugovora i aktualiziranje pregovora s ciljem izbjegavanja novih sudskih troškova. Gđa Banović je, također, istaknula kako je usko vezano s ovom problematikom i potreba izrade jasnih kriterija o visini honorara svake pojedine umjetničke djelatnosti.
 
Zaključeno je da će se sljedeći sastanak na kojem će se nastaviti tematizirati problemi i načini rješavanja u kazališnoj djelatnosti održati za 30 dana.
 
            Sastanak je završio u 15,00 sati.