Talijanski grad Matera predložen za EPK 2019.

     Povjerenstvo nezavisnih stručnjaka koje je zaduženo za procjenu talijanskih kandidata za EPK 2019. predložilo je da Matera ponese tu titulu. Ostalih pet gradova koji su bili u užem krugu izbora su: Cagliari, Lecce, Perugia, Ravenna i Siena. Vijeće EU će tijekom 2015. godine i službeno imenovati Materu i Plovdiv (Bugarska) Europskim prijestolnicama kulture 2019.
 
     Gradovi EPK bi trebali pripremiti kulturni program sa snažnom europskom dimenzijom u kojem će sudjelovati stanovnici grada, njegove okolice, ali i cijele zemlje. Također program mora imati dugotrajni učinak te doprinositi trajnom kulturnom i društvenom razvoju grada. Potiče se i suradnja između kulturnih djelatnika iz različitih EU zemalja.
 
     Europske prijestolnice kulture za 2014. g. su Umeå (Švedska) i Riga (Latvija), dok će za 2015. g. to biti Mons (Belgija) i Plzen (Češka), za 2016. g. Wrocław (Poljska) i Donastia San Sebastián (Španjolska), za 2017. g. Aarhus (Danska) i Paphos (Cipar), a za 2018. g. Valletta (Malta) i Leeuwarden (Nizozemska).
 
      Više na stranicama Europske komisije i službenoj stranici Matera 2019