EU panel predložio dodjelu nagrade Melina Mercouri Europskim prijestolnicama kulture 2015. godine – gradovima Mons i Plzeň

     Europski panel nezavisnih stručnjaka zadužen za praćenje priprema Europske prijestolnice kulture 2015., Mons, Belgija, i Plzeň, Češka, predložilo je da oba grada trebaju primiti nagradu Melina Mercouri u znak priznanja kvalitete njihovih priprema. Nagrada iznosi 1,5 milijuna € za svaki grad, a financira se u okviru programa EU Kreativne Europe. Kao i kod svih gradova nositelja titule Europske prijestolnice kulture, pripreme u Monsu i Plzeňu ocijenio je panel za praćenje i savjetovanje gradova koji osigurava da programi ispunjavaju sve kriterije i poštuju zadana obećanja prije nego što im službeno bude dodijeljena titula EPK.
 
    Kulturni program gradova mora imati snažnu europsku dimenziju koja će biti vidljiva kroz izabrane teme projekata te umjetnike i kulturne predstavnike iz različitih zemalja. Gradovi također moraju osmisliti program koji će biti zanimljiv široj javnosti i imati trajan utjecaj na grad tako što će doprinijeti njegovom  dugoročnom kulturnom i društvenom razvoju.
 
     Drugi, zadnji sastanak vezan za Europsku prijestolnicu 2015. održao se 9. travnja 2014. u Bruxellesu. U svom izvješću, evaluacijski panel je pohvalio gradove i njihove pripremne aktivnosti te predložio da im Europska komisija dodijeli nagradu Melina Mercouri. Ova nagrada je dobila ime po bivšoj grčkoj ministrici kulture koja je 1985. g. potaknula pokretanje inicijative Europske prijestolnice kulture.
 
Više