Otvorenje Pilsena 2015 (20.1.2015.)

     Svečano otvorenje Europske prijestolnice kulture 2015. godine, češkog grada Pilsena održalo se 17. siječnja te se na njemu okupilo više od 25.000 ljudi koji su uživali u jednosatnom programu Symphony of Belle – mješavini zvukova, svjetla, filma i umjetničke izvedbe. Na otvorenju su također nastupili neki poznatih glazbenika i grupa iz Pilsena.

     Službeni dio otvorenja održao se u impresivnoj zgradi novog gradskog kazališta. Češka povjerenica u EU Vĕra Jourová govorila je o važnosti kulture za razvoj društava i samog čovjeka. Također je spomenula ulogu EU u očuvanju kulturne različitosti kao i ekonomske važnosti kulturnog stvaralaštva. Češki premijer, predsjednik Senata, ministar kulture, gradonačelnik Pilsena i predsjednik regionalne vlade Pilsena su naglasili europsku dimenziju projekta EPK kao i njegovu važnost za razvoj grada, ali i regije.

     Nakon službenog dijela otvorenja, publika je, koristeći plastične cijevi, sudjelovala u improviziranom koncertu te uspjela proizvesti zadivljujuće dobru izvedbu Beethovenove Ode radosti.

    Tijekom naslovne godine Pilsen će organizirati jedinstvene izložbe, originalne kazališne izvedbe, više-žanrovski festival „9 tjedana Baroka“, novi cirkus te mnoge druge događaje. Više o programu možete saznati na službenoj web stranici Pilsena.
    Pilsen ove godine dijeli titulu EPK s belgijskim gradom Monsom koji će svečano otvorenje imati 24. siječnja.


Više