Predstavilo se svih 9 gradova kandidata 29.5.2015.

U Kući Europe u Zagrebu, 27. svibnja 2015. godine svoje kandidature za Europsku prijestolnicu kulture pred Povjerenstvom nezavisnih stručnjaka predstavila su 4 hrvatska grada: Rijeka, Đakovo, Dubrovnik i Osijek. 

Pred Povjerenstvom nezavisnih stručnjaka 28. svibnja 2015. godine svoje kandidature predstavili su Pula, Split i Varaždin a 29. svibnja kandidature su predstavili Zadar i Zagreb. 
 
      Za svoja predstavljanja svaki grad ima na raspolaganju pola sata kako bi članovi delegacija predstavili razloge svoje kandidature i objasnili detaljno viziju grada kakvu žele ostvariti kroz kandidaturu za projekt Europske prijestolnice kulture. Nakon uvodnog dijela, članovi Povjerenstva u 45-minutnom ispitivanju pokušavaju razriješiti sve nedoumice i pitanja koja su im se nametnula nakon čitanja natječajne dokumentacije koja im je dostavljena.
     Kroz razmjenu iskustava i razgovor o gradovima kandidatima, Povjerenstvo nakon svakog izlaganja vijeća o razlozima za i protiv odlaska pojedinog grada u drugi krug natječaja. U donošenju odluke vodit će se prema šest glavnih kriterija: doprinos dugoročnoj strategiji, europska dimenzija, kulturni i umjetnički sadržaj, sposobnost izvođenja, doseg i upravljanje projektnim ciklusom.
 
     Odluka o tome koji gradovi odlaze u drugi krug natječaja bit će poznata u petak, u 17 sati kada će biti i održana konferencija za medije.