Sastanak ministra kulture dr. sc. Hasanbegovića s riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom (4.4.2016.)

U ponedjeljak, 4. travnja 2016. godine, u Ministarstvu kulture održan je sastanak ministra dr. sc. Zlatka Hasanbegovića i gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela. Uvodno je ministar naglasio kako želi „još jednom čestitati čitavomu timu grada Rijeke na uspješno

predstavljenoj kandidaturi za projekt Europske prijestolnice kulture kojoj je ključni nositelj grad Rijeka te je zajednički interes cijele Republike Hrvatske“. Ministar je istaknuo i kako će grad Rijeka u Ministarstvu kulture i u njemu osobno imati pouzdanoga suradnika u nadolazećem razdoblju te da je potrebno stvoriti pozitivno i radno ozračje.



     Kako bi se razjasnio navod iz Prijavne knjige grada Rijeke gdje se govori o potpisanom Pismu namjere kojim se Ministarstvo kulture obvezuje na izravno sufinanciranje projekta u iznosu od deset milijuna eura, pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu grada Rijeke Ivan Šarar naglasio je da „formalno potpisanoga pisma nema, nego je taj iznos proizišao iz zajedničkoga dogovora svih gradova koji su sudjelovali u finalnome izboru“. Vezano uz sufinanciranje projekta, zaključeno je da glavna polazišna točka u kvalitetnome razvoju projekta trebaju biti dobre prakse europskih gradova, a zajednički cilj je slijediti primjere poput Košica ili Guimarãesa, koji su stekli značajna sredstva iz europskih fondova. U tome smislu gradonačelnik Obersnel potvrdio je kako je grad Rijeka svjesna velikih potencijala i raspoloživih sredstava Europskih strukturnih i investicijskih fondova te je najveći dio kapitalnih troškova projekta Europska prijestolnica kulture planirano financirati iz tih izvora. Također je dodao: „Uzevši u obzir značajna sredstva koja će biti potrebno uložiti u razvoj programa, potrebno osigurati nacionalni udio te će u vrlo kratkome roku grad Rijeka isporučiti detaljne troškovnike koji će biti temelj za daljnje procjene.“



     Projekt Europske prijestolnice kulture donosi dobrobit užoj i široj lokalnoj zajednici pa je tako bilo riječi i o projektima koji su vezani uz šire područje Rijeke, poput projekata u području Kvarnera te o uključenosti otoka Krka i Cresa, kao i o razvoju suradnje s gradom Opatijom. Programski koncept Luke različitosti kojim je obranjena ideja riječke kandidature za naslov EPK 2020 širi se u različitim smjerovima pa je tako, osim geografske rasprostranjenosti, zastupljen i širok spektar suradnji izvan kulture. Budući da se radi o projektu koji ujedinjuje različita područja suradnje, u planu je međuresorni sastanak na kojem će sudjelovati Ministarstvo kulture, Ministarstvo turizma, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Ministarstvo financija.

     Na kraju sastanka zajednički je zaključeno kako je od velike važnosti shvatiti dugoročnost ovoga projekta, kojim se ostvaruje prilika za za stvaranje i promidžbu pozitivne slike o Hrvatskoj u globalnim okvirima.