Tri grčka grada ušla u drugi krug izbora za Europsku prijestolnicu kulture 2021.

     Eleusis, Kalamata i Rodos su ušli u drugi krug izbora za Europsku prijestolnicu kulture 2021. u Grčkoj. Prijedloge je donijelo Povjerenstvo nezavisnih stručnjaka koji su procijenili prijavnice iz 14 grčkih gradova tijekom četverodnevnih sastanaka u Ateni.

     Ulazak u uži krug gradovima može donijeti kulturne, ekonomske i društvene doprinose uz uvjet da su njihove prijavne knjige dio dugotrajne razvojne strategije temeljene na kulturi.
     Kada Grčka potvrdi prijedloge Povjerenstva, gradovi koji su ušli u drugi krug imaju vremena do jeseni za dovršavanje svojih prijavnica. Povjerenstvo će se zatim opet sastati u Ateni krajem 2016. g. kako bi predložio koji će grčki grad ponijeti titulu EPK 2021.
     Grčka će 2021. g. po četvrti puta imati EPK, nakon Atene 1985., Soluna 1997. i Patrasa 2006. Iste godine titulu EPK ponijet će jedan rumunjski grad i jedan grad iz države kandidatkinje za ulazak u EU. Prvi krug izbora u Rumunjskoj odvio se od 7. do 10. prosinca 2015. g. i četiri grada su ušla u drugi krug: Baia Mare, Bukurešt, Cluj i Temišvar. Prvi krug izbora za države kandidatkinje odvio se 11. prosinca 2015. g. i dva grada su ušla u drugi krug: Novi Sad (Srbija) i Herceg Novi (Crna Gora).
     Nakon Wrocława (Poljska) i Donostije / San Sebastiána (Španjolska) ove godine, Aarhus  (Danska) i Pafos (Cipar) će biti EPK 2017., Leeuwarden (Nizozemska) i Valletta (Malta) 2018. te Matera (Italija) i Plovdiv (Bugarska) 2019. Irska i Hrvatska će imati svoju EPK 2020. g.
   
     Grčka je u prosincu 2014. g pozvala svoje gradove da se prijave za EPK 2021. Četrnaest grčkih gradova se prijavilo: Krf, Delfi, Eleusina, Janjina, Kalamata, Larisa, Lezbos (Mytilene), Mesolongi, Pirej, Rodos, Salamina, Samos, Tripoli i Volos. Prijavnice je pregledavalo Povjerenstvo sastavljeno od dvanaest nezavisnih stručnjaka od kojih je dvoje imenovalo grčko Ministarstvo kulture i sporta, a ostalih deset institucije i tijela Europske unije.


Više