Financiranje potaknuto publikom unutar EU – razmatranje dodane vrijednosti potencijalne EU aktivnosti

Europska komisija je pokrenula savjetovanje pozivajući dionike da podijele svoja razmišljanja o mogućnostima financiranja potaknutog publikom. Poziva ih se da se izjasne o potencijalnim dobrobitima, rizicima i dizajnu optimalnog političkog okvira ovakvog novog oblika financiranja.

Financiranje potaknuto publikom postaje sve popularniji oblik financiranja za djelatnike kulturnog i kreativnog sektora. Dok su mnoge kampanje vezane za financiranje ovakvog tipa najčešće lokanog karaktera, vjerojatno je da bi uvelike koristio i lagani pristup financiranju iz jedinstvenog europskog tržišta. Kako ne bi financiranje potaknuto publikom bio samo kratkoročni trend nego održivi izvor financiranja za nove europske projekte, potrebno je zajamčiti određenu zaštitu kako bi se osiguralo povjerenje ljudi.

Krajnji cilj savjetovanja je prikupljanje podataka o potrebama sudionika tržišta te identifikacija područja koja imaju potencijalnu dodanu vrijednost u obliku EU aktivnosti kako bi se potaknuo rast ove nove industrije, bilo kroz blage zakonske mjere ili kroz zakonodavne aktivnosti.

Savjetovanje bi pokrilo sve oblike financiranja potaknutog publikom, od donacija i nagrada do financijskih investicija. Svatko je pozvan da iznese svoje mišljenje i ispuni on-line upitnik, uključujući građane koji smatraju da bi mogli doprinijeti kampanji za ovakav oblik financiranja, ali i poduzetnike koji su u mogućnosti pokrenuti kampanju. Posebice su pozvane nacionalne vlasti i platforme financiranja potaknutog publikom da podjele svoja razmišljanja.

Savjetovanje će trajati do 31. prosinca 2013.g.

Više...