Europska komisija pozdravlja odluku Europskog parlamenta o odobrenju programa Kreativna Europa

Europska kultura, kino, televizija, glazba, književnost, izvedbene umjetnosti, baština i srodna područja imat će koristi od povećane potpore iz novog programa Europske komisije Kreativna Europa koji je danas odobrio Europski parlament.

S proračunom od 1.46 milijardi eura tijekom sljedećih sedam godina, Program će pružiti poticaj kulturnom i kreativnom sektoru koji su glavni izvor radnih mjesta i razvitka.

Kreativna Europa temelji se na iskustvu i uspjehu programa Kultura i MEDIA kojima se podupiru kulturni i audiovizualni sektori više od 20 godina.


Programom Kreativna Europa podržat će se:

• 250 000 umjetnika i kulturnih djelatnika te njihov rad, dopuštajući im da prodru do nove publike izvan svojih zemalja,

• više od 800 europskih filmova dobit će potporu za distribuciju kako bi ih mogla pogledati publika diljem Europe i svijeta,

• najmanje 2 000 europskih kina imat će koristi od sredstava, pod uvjetom da su najmanje 50 % snimljenih filmova europski filmovi,

• više od 4 500 knjiga i drugih književnih djela dobit će potporu u obliku prijevoda čime će se autori moći probiti na nova tržišta, a čitatelji uživati u djelima na materinjem jeziku.

• tisuće kulturnih i audiovizualnih organizacija i stručnjaka imat će koristi od sredstava namijenjenih osposobljavanju kojim se omogućuje stjecanje novih vještina i jačanje sposobnosti za rad u inozemstvu.

• novi financijski model koji će omogućiti malim kulturnim i kreativnim poduzećima pristup 750 milijuna eura vrijednim bankovnim kreditima

Europske prijestolnice kulture, Europska oznaka baštine, Dani europske baštine i pet europskih nagrada (nagrada Europske unije za kulturnu baštinu/nagrade Europa Nostra, nagrada Europske unije za suvremenu arhitekturu, nagrada Europske unije za književnost, European Border Breakers Awards i nagrada Europske unije Prix MEDIA) također će primiti potporu u okviru programa Kreativna Europa.


Više...