Međimurska popevka, tradicijski napjev Međimurja


Međimurska popevka,  kao izvorni napjev, neizostavan je dio današnje tradicijske kulture međimurske regije, u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske te omiljen i prepoznatljiv glazbeno-tradicijski znak hrvatskog identiteta toga kraja. Međimurska popevka sastoji se od stihova koji se pjevaju na melodiju (vižu), oblikujući pjesmu (pesem), dok se ritmičke strukture napjeva pjevaju s naglašenom osjećajnošću.


Foto: Arhiva Zajednice HKUU Međimurske županije, autor Ljudevit Bošćak

Povijesno gledano, Međimurska popevka, bila je pretežito solistički vokalni žanr koji su njegovale žene. Danas ga izvode pojedinci i grupe, žene i muškarci, u vokalnim, vokalno-instrumentalnim ili instrumentalnim te jednoglasnim i višeglasnim izvedbama, kao glazbeni žanr ili inkorporirani u ples u kojemu su zastupljene sve generacije stanovnika Međimurja.
 

Popevka 2014. Ženska vokalna skupina Veseli Međimurci Čakovec, iz Arhive Zajednice HKUU Međimurske županije. autor Ljudevit Bošćak

Pretežno lirski stihovi popevke od velike su važnosti i stvaraju osnovu za podjelu na, između ostalog, ljubavne, tužno-melankolične, lokalno-patriotske, duhovite i crkvene popevke. Najčešće teme su sretna i nesretna romantična ljubav, ljepote Međimurja kroz krajolik, floru i faunu, skromnost njezinih ljudi, te njihova čežnja za domom ili tuga za voljenim osobama, vjerski osjećaji. Popevka je jedan od najvažnijih izražajnih oblika  putem kojeg Međimurci grade svoj osjećaj identiteta i kontinuiteta.