www.citaj.hr - 2021. Godina čitanja u Hrvatskoj

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 30. prosinca 2020. podržala prijedlog Ministarstva kulture i medija da se 2021. godina proglasi Godinom čitanja. 

Realizacija je to mjere Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja, koju je Vlada usvojila 2017. godine, a koja pridonosi razvoju kulture čitanja i omogućava što većem dijelu društva čitanje sa zadovoljstvom i razumijevanjem.

• O proglašenju Godine čitanja u Hrvatskoj


ŽELIŠ ZNATI? ŽELIŠ OSJEĆATI? ČITAJ!   - www.citaj.hr


 



DAN HRVATSKE KNJIGE U GODINI ČITANJA

22. travnja 2021. - Na današnji Dan hrvatske knjige simbolično se okupljamo oko Judite, kapitalnog nacionalnog teksta kojeg je Marko Marulić završio, kako je zapisao „na dvadeset i dva dni miseca aprila, u Splitu gradu“ 1501. godine. Titulu oca hrvatske književnosti Marulić je zaslužio nadahnut biblijskom pričom „u versih harvacki složenu“ o hrabrosti i domoljublju Judite kako bi svoj narod ohrabrio i motivirao u otporu tadašnjem neprijatelju.
Taj prvi umjetnički ep spjevan na hrvatskome jeziku, ne podsjeća nas danas samo na nacionalnu povijest opstanka u raznim izazovima. U Godini čitanja, Judita nas alegorijski upućuje i na otpornost knjige koja je preživjela mnoštvo novih i „naprednijih“ tehnologija. Marulićevi hrvatski stihovi Judite, za nas su danas i metafora književnosti, stotine tisuća paralelnih svjetova koje ta umjetnost riječi budi u čitateljima i daje potrebno duhovno utočište od svih suvremenih opasnosti, potresa, pandemije i raznih vrsta izolacije.


Proglasivši 2021. Godinom čitanja, Vlada Republike Hrvatske upravo na današnji Dan hrvatske knjige i sutrašnjim nastavkom u Noći knjige, intenzivira nacionalnu kampanju promicanja kulture čitanja i poticanja navika čitanja među građanima svih dobi te široku dostupnost kulturnim i umjetničkim sadržajima vezanim uz književnost.

«« virtualna izložba 

Iznimno svjesni vrijednosti čitanja u očuvanju i jačanju hrvatske kulture, jezika i nacionalnog identiteta, a posebno ponosni na bogatstvo hrvatske književne baštine, Ministarstvo kulture i medija nastavlja programima Godine čitanja poticati suvremeno književno stvaralaštvo otkupe, prijevode, knjižarsku infrastrukturu i raznovrsne programe poticanja čitanja. Uz već tradicionalne, planirane su i nove aktivnosti od različitih književnih nagrada, festivala, sajmova, međunarodnih programa i drugih književnih manifestacija kao i podrške autorima i prevoditeljima te knjižničnoj i knjižarskoj mreži.
 
Oko tog cilja Godine čitanja ujedinile su se mnoge ustanove i udruge, od Ministarstva kulture i medija, Ministarstva zanosnosti i obrazovanja te Ministarstva zdravstva do mnogih kulturnih ustanova od Nacionalne i sveučilišne knjižnice do knjižničarske mreže cijele Hrvatske od Zajednice nakladnika i knjižara do fakulteta, škola i vrtića.

>>>


Događanja u okviru Godine čitanja 

 

⇒ Održan prvi sastanak Povjerenstva za provedbu programa tijekom 2021. Godine čitanja ⇒ Povjerenstvo za provedbu programa tijekom 2021. godine - Godine čitanja



Javni pozivi 



Slika /arhiva/1 Javni pozivi/2021/Javni poziv poticanje čitanja/poticanje čitanja poziv.jpg
 

 

 

► Knjiga je izvor bezbrojnih putovanja, a samo djelić svjetova koje možete otkriti. Kamo vas sve može povesti knjiga saznajte kroz animirane spotove za 2021. Godinu čitanja

https://citaj.hr/vijesti/kamo-vas-moze-povesti-knjiga/



 Preuzmi klikom na plakat

        

      
 



>>> Vizualni identitet Godine čitanja 2021. <<<