Prezentacije izlagača Međunarodne konferencije o poticanju čitanja – Čitajmo da ne ostanemo bez riječiU okviru programa Godine čitanja koju je Vlada RH proglasila u 2021. godini, 12. listopada 2021. održana je, na Zoomu i u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, Međunarodna konferencija o poticanju čitanja – Čitajmo da ne ostanemo bez riječi.

Interes za konferenciju bio je velik, u konačnici je uz četrdeset sudionika u dvorani na mreži bilo 685 sudionika, među kojima su bili i sudionici iz Francuske (Ministarstvo kulture), Slovenije (Agencija za knjigu, MK, MZ), Austrije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije.

Konferencija je u cjelini dobila odlične ocjene: 90 % sudionika ocijenilo je organizaciju odličnom, kao i komunikaciju na konferenciji, značenje konferencije za profesionalni razvoj, pristupačnost organizatora konferencije. Svi su predavači u svim segmentima (aktualnost sadržaja, primjenjivost teme u praksi, jasnoća izlaganja i pripremljenost predavača) ocijenjeni odličnima.

Prezentacije predavača donosimo na sljedećim poveznicama:

→ Ekrani i budućnost čitanja dugačkih tekstovaAdriaan van der Weel
→ Ima li čitanje knjiga i dalje smisla, Miha Kovač 
→ Istraživanje čitanja i stavova o čitanju, Joanna Kaźmierczak
→ Ljepota čitateljskog mozga i izazovi u digitalnoj kulturi, Maryanne Wolf
→ Opismenjavanje i poticanje čitanja u Njemačkoj, Sabine Uehlein
→ Znati(željom) do čitanja s razumijevanjem, Anita Peti-Stantić