Međunarodni znanstveni skup o petstotoj obljetnici prvotiska Judite i opusa Marka Marulića

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

23. travnja 2021. - 500. obljetnica prvog izdanja Judite i opus Marka Marulića tema je međunarodnog znanstvenog skupa koji se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija i Ministarstva znanosti i obrazovanja održava u organizaciji Marulianuma Književnog kruga Split i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Sudionicima skupa na početku se obratila ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, ističući kako je cijela 2021. godina u Hrvatskoj posvećena knjizi i čitanju. Osvrnula se na dva važna datuma u povijesti hrvatske i svjetske književnosti: jučerašnji Dan hrvatske knjige kao simboličan čin sjećanja na dovršetak Judite 22. travnja te današnji 23. travnja kojim se obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava kao spomen na dan smrti svjetskih književnih velikana Miguela de Cervantesa i Williama Shakespearea.

Dodala je kako se na te se datume naslanja i manifestacija Noć knjige, čijih je više od tisuću programa diljem Hrvatske posvećeno poticanju kulture čitanja i razgovora o statusu knjige u suvremenom društvu. Posebno je istaknula kako je Marko Marulić u svojim djelima jasno pokazao kako se može istodobno biti i kozmopolit, Europljanin i samosvjestan Hrvat koji čuva svoj nacionalni identitet, koristi i oplemenjuje svoj jezik.

Na skupu kojem svojim izlaganjima sudionici pružaju snažan poticaj kontinuiranom istraživanju i iščitavanju opusa Marka Marulića, ministrica je posebno čestitala dobitniku nagrade Davidias Društva hrvatskih književnika, poljskom znanstveniku Macieju Czerwinskom za najbolju studiju inozemnoga kroatista o hrvatskoj književnoj baštini kao znak uvažavanja njihova doprinosa hrvatskoj kulturi.
 

Pisane vijesti