U Godini čitanja nastavlja se hrvatsko-francuska suradnja u području stripa

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Pedrosa-Moreil ©Dupuis

S ciljem razvoja umjetničkih razmjena i priznavanjem stripa kroz njegove edukativne, kulturne i gospodarske potencijale, nastavlja se suradnja Ministarstva kulture i medija s Francuskim institutom u Hrvatskoj i Međunarodnim centrom stripa i slikovne umjetnosti iz Angoulêmea.

U okviru Godine čitanja danas je počeo drugi dio edukacije o stripu kao jedan od programa Sporazuma o suradnji između Francuske i Hrvatske, prigodom stote obljetnice djelovanja Francuskog instituta u Hrvatskoj.

Nakon prvog dijela koji se održao u prosincu elektroničkim putem, danas je počeo drugi dio edukacije o stripu namijenjene knjižničarima iz Hrvatske, Slovenije i Srbije, dijelom i u fizičkom obliku u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti. Edukaciju vodi Samuel Leveque ravnatelj Knjižnice i kulturnih aktivnosti Centra za strip i vizualne umjetnosti iz Angoulêmea.

Sutra će u edukaciji sudjelovati i Cyril Pedrosa, ugledni francuski autor stripova koji će u dijalogu sa svojim hrvatskim kolegom Danijelom Žeželjom razgovarati o umjetničkim iskustvima i interakciji s publikom.

Tijekom svojega boravka u Hrvatskoj  Cyril Pedrosa  će među ostalim predstaviti svoje radove iz epskog grafičkog romana L’âge d’or (Zlatno doba) - političke basne u obliku srednjovjekovne priče o herojskoj sudbini pale princeze te održati radionice crtanja za sve razine u Francuskom institutu, kao i  masterclass sa studentima Likovne akademije u Zagrebu.

U nedjelju će Cyril Pedrosa posjetiti Osijek gdje će u Muzeju likovnih umjetnosti pogledati izložbu o hrvatskom stripu te predstaviti svoj rad osječkoj publici, uključujući i slavonsku strip-scenu te studente Umjetničke akademije u Osijeku.

 Pisane vijesti