Književni programi knjižara - odobreni programi u 2018.

 

Književni programi knjižara  .pdf / .xls   (pregled sa stanjem 19.12.2017.)
Potpora organizaciji književnih programa u okviru knjižarske djelatnosti osmišljena je kao jedna od mjera revitalizacije hrvatske knjižarske mreže i dodjeljuje se od 2005. godine. Budući da su knjižare još uvijek najkrhkiji dio knjižnog lanca koji je 2017. godine naročito pogodilo urušavanje jednog od njegovih najvećih segmenata Ministarstvo kulture je nastojalo dodatnim poticajima osnažiti knjižarski lanac u Hrvatskoj.

U okviru Poziva za financiranje javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za programe književnih programa u okviru knjižarske djelatnosti zaprimljeno je 29 prijave 14 knjižara. Od toga je sufinancirano 22 programa 13 knjižara u ukupnom iznosu od 398.350,00 kn.

Treba istaknuti da je u odnosu na prethodnu 2017. godinu zaprimljeno 30% više prijava i odobreno 25 % više sredstava što sigurno pokazuje trend veće aktivnosti u okviru knjižarske djelatnosti koja se potiče i drugim mjerama Ministarstva kulture, naročito kroz program poduzetništva u kulturi u knjižarskoj i nakladničkoj djelatnosti.

Sufinancirani programi pridonose živosti kulturnog života naročito u manjim sredinama u kojima se nastoji osnažiti knjižare radi preuzimanja uloge svojevrsnih lokalnih kulturnih centara.

Broj sufinanciranih programa u 2018. godini po županijama